Astăzi, potrivit calendarului creștin ortodox, este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioși. Creștinii îl celebrează sâmbătă, pe data de 10 februarie 2024, pe Sfântul Haralambie. Cine a fost acesta? Află toate detaliile din rândurile de mai jos. Vezi, de asemenea, şi ce tradiții și obiceiuri este bine să respecți în această zi importantă.
În data de 10 februarie 2024, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Haralambie, sărbătoare trecută ca având cruce neagră în calendarul creștin ortodox.
Cine a fost acesta? Ei bine, Sfântul Haralambie a văzut pentru prima oară lumina zilei în anul 89 d.Hr., în orașul Magnesia, Turcia, în vremea împăratului Septimiu Sever.
Sfântul Haralambie este cunoscut de întreaga suflare creștină ca fiind cel mai bătrân mucenic prăznuit de către credincioși. Totodată, acesta este ocrotitor al celor nevoiași, al celor înfometați, dar și al animalelor.
Sfântul Haralambie a fost persecutat la ordinul guverantorului de la acea vreme, deoarece nu se închina idolilor. De asemenea, tiranul Lucian l-a supus unor chinuri greu de imagina, sperând că îl va convinge să renunțe la credința sa.
Însă, în ciuda faptului că avea o vârstă înaintată, peste 100 de ani, Sfântul Haralambie a rezistat tuturor presiunilor și nu s-a lepădat niciun moment de Iisus Hristos. Sfântul Harlambie a murit în anul 202 d.Hr., iar capul său se află la Mănăstirea ”Sfântul Ștefan” din Meteora.
În schimb, restul moaștelor sunt împărțite între mai multe biserici și mănăstiri, printre care Mănăstirea Miclauseni din Iași, Mănăstirea Râșca, Catedrala Episcopală din Galați și Biserica Sfântul Dumitru din Capitală.
Citește și Calendar ortodox februarie 2024. Ce mare sărbătoare pică în această lună!
”Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile!
Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.
Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”
Citește și Nici să nu te gândești să arunci calendarele vechi. Top 5 cele mai surprinzătoare utilizări în casă!