Prima zi din Noul An este închinată Sfântului Vasile cel Mare, apărătorul creştinilor și „păzitor de duhurile rele“. Cine a fost acesta și ce rugăciune puternică să rostești astăzi pentru ajutor divin.
Iubitorul de Dumnezeu, Vasile, s-a născut în anul 330 d Hr, într-o bogată familie din Cappadocia, regiune din centrul Anatoliei, Turcia de astăzi. Acesta a fost crescut de bunica sa paternă, o femeie cuminte pe nume Macrina.
Potrivit cărților religioase, primul învățător al lui Vasile a fost chiar tatăl său, elev al Sfântului Grigore cel Făcător de Minuni. Ulterior, adolescent fiind, a studiat la Constantinopol și Atena, inclusiv filosofie și retorică antică greacă.
După terminarea studiilor, Vasile a călătorit în Siria și Egipt, pentru a învăța la noi școli filosofice și oratorice, dar și pentru a cunoaște alte mari centre culturale. Odată întors în părțile natale, acesta devine orator, avocat și profesor în Caesarea. Însă, Dumnezeu pregătise altceva pentru el.
Influențat de bunica lui, Macrina, și de Eustatius de Sebaste, episcop în Armenia, Vasile a ales calea credinței. Mai târziu, a întemeiat la Annesi, în Pontus ( n.r. – pe coasta de sud a Mării Negre, în Turcia de astăzi), pe un domeniu al familiei, o comunitate monastică.
Ulterior, Eusebius, episcopul de Caesarea, moare, așa că Sfântul Vasile este nominalizat în locul acestuia datorită priceperii și succesului său pe teren teologic și administrativ.
Ca episcop, Cuviosul Vasile a dat dovadă de corectitudine și iubire față de Dumnezeu, fiind un combatant al ereziilor de orice fel, mai ales al arianismului.
Sfântul Vasile s-a stins din viață în jurul anului 379 d Hr, din cauza unei boli a ficatului. La înmormântarea sfântului au participat mulţi creştini, evrei, păgâni, localnici şi străini, ca dovadă a popularităţii sale.
Astăzi, în zi de mare sărbătoare, este bine să rostești această rugăciune către Sfântul Vasile cel Mare. E făcătoare de minuni și alungă toate farmecele.
„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.
Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile. Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.