Cine a inventat rujul. Are o vechime de 5.000 de ani, din ce era făcut la început

Femeile foloseau substanțe periculoase pentru a-și colora buzele

Scris de: Daoud Andra

25 Jan. 2024

Cine a inventat rujul. Are o vechime de 5.000 de ani, din ce era făcut la început

Rujul este, fără doar și poate, produsul de machiaj care nu lipsește din trusa niciunei femei. Indiferent că vorbim despre culori neutre sau unele îndrăznețe, vibrante, rujul are o istorie îndelungată și a trecut prin numeroase transformări înainte de a ajunge la forma în care îl folosim în prezent. Cine a inventat rujul și din ce era făcut la început.

Rujul, un produs de machiaj cu o istorie de mii de ani

Încă din timpuri străvechi, femeile apelau la tot felul de trucuri pentru a arăta mai bine. Înainte să se inventeze produsele cosmetice moderne, doamnele foloseau diverse produse, unele dintre ele chiar periculoase, pentru a-și colora pielea și buzele. Sunt cunoscute unele metode precum pudra făcută din gândaci roșii și folosită pe post de blush sau de ruj.

Citește și: Cum punem în evidență buzele subțiri. Claudia Preduca, make-up artist: „Rujul nu ar trebui să depășească niciodată conturul buzelor” SPECIAL

Istoria rujului începe în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, în orașul Ur, de lângă Babylon. Atunci, femeile zdrobeau pietre semiprețioase colorate și le aplicau pe buze, pentru a obține culoare. Mai târziu, în Egiptul Antic, femeile foloseau iod și brom pentru a obține o soluție roșie-violet, cu care își colorau buzele. Aceasta era extrem de toxică, iar în timp a căpătat numele de ”sărutul morții”.

Cleopatra folosea carmin sau gândaci zdrobiți, pentru a-și colora buzele în roșu. Femeile egiptene mai aplicau și henna, care dădea buzelor o culoare maronie. Pentru a obține strălucire pe buze, apelau la solzi de pește.

Cine a inventat rujul
În Antichitate, rujul era sub formă de pudră

Cine a inventat rujul

Acest produs de machiaj a devenit tot mai popular, peste tot în lume. În secolul al XVI-lea, regina Angliei, Elisabeta I, își colora buzele cu roșu, pentru a fi în contrast cu tenul, pe care aplica pudră albă. Pastorul Thomas Hall a pornit un adevărat război împotriva rujului, considerându-l ”opera diavolului”. Parlamentul britanic a dat o lege prin care l-a interzis, iar femeile care foloseau machiaj pentru a cuceri bărbații erau considerate vrăjitoare.

Citește și: Culoarea de ruj care te îmbătrânește. Specialiștii te învață ce să folosești și ce nuanțe trebuie să eviți neapărat

Rujul, în forma în care îl cunoaștem astăzi, a apărut după Primul Război Mondial. În anul 1920, Helena Rubinstein a scos pe piață primul tub de ruj, care se numea Valaz Lip-Listre. A fost o adevărată inovație pe piața de make-up, devenind un produs accesibil. Până atunci, doar femeile din înalta societate aveau acces la produse de machiaj. Ingredientele din care era făcut erau ceara de albine, uleiuri, coloranți și aditivi, pentru a menține rezistența rujului în timp.

Ce ruj ți se potrivește, în funcție de forma buzelor

De-a lungul timpului, rujul a suferit numeroase modificări, atât din punct de vedere al ambalajului, cât și al compoziției. În prezent, găsim rujuri sub formă de baton, dar și rujuri lichide. Produse cremoase, cu aspect lucios pe buze, dar și rujuri mate, cu rezistență mare. Alegerea culorii și a texturii rujului ar trebui să fie făcută ținând cont de câteva aspecte, printre care și forma și dimensiunea buzelor.

Citește și: Ce culoare de ruj ți se potrivește, în funcție de forma buzelor. Sfaturi și recomandări prețioase pentru a-ți pune trăsăturile în evidență

Dacă ai buzele subțiri și vrei să le scoți în evidență, alege un ruj cremos sau aplică peste el un gloss transparent, care să creeze mai mult volum la nivel vizual. În materie de culoare, optează pentru nuanțe cu subton cald, apropiate de culoarea pielii și folosește un creion cu un ton mai închis, pentru a face conturul.

Femeile cu buze voluminoase, pline, pot folosi aproape orice culoare de ruj, cremos sau mat. Apelezează cu încredere la roșu, mov, burgundiu, maro și alte nuanțe puternice, pentru a crea un machiaj îndrăzneț. De asemenea, poți folosi rujuri mate, cu rezistență mare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *