Cine a inventat școala, cum a apărut și unde se află cea mai veche școală de pe teritoriul României

Cine a inventat școala. Multora dintre noi nu le-a placut la scoala, dar majoritatea au iubit scoala
Cine a inventat școala, cum a apărut și unde se află cea mai veche școală de pe teritoriul României

Cine a inventat școala și când a apărut acest concept. Școala este o instituție publică, proprietate de stat sau privată, unde se învață disciplinele prevăzute într-un plan de învățământ. Conceptul „școală” provine de la cuvântul latin „schola”. Acest cuvânt este derivat și el la rândul său din greaca antică „scholeion”, de la „scholḗ”. Pentru a afla mai multe despre acest concept, vă invităm să parcurgeți textul de mai jos.

Cine a inventat școala în România

Multora dintre noi nu le-a placut la școala, dar majoritatea au iubit scoala. Școala a fost tot timpul o institutie care a asigurat bazele educatiei pentru oameni. Cine a inventat școala.

Puțini sunt cei care știu cine a inventat instituția în care copiii au fost educați să asimileze cunosștințele necesare pentru a porni în viață. Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus și la inițierea procesului de construcție a unor sisteme educaționale de învățământ naționale.

Cine a inventat școala
Școala

Astfel că prima școală românească se află în Brașov, în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din carierul Scheii. În 1583 au avut loc primele cursuri în limba română. Cea mai veche școală de pe teritoriul României este menționată în anul 1380 la Sibiu. Din anul 1449 este atestată poziția exactă a școlii respective.

Clădirea este în momentul de față declarată monument istoric. În această clădire s-au ținut primele cursuri de limba română. Mai mult, diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română, în Transilvania.

Cine a inventat școala și când a fost folosit pentru prima oară termenul „academie”

Totul a început în Grecia Antică. Acolo, grupuri de elevi erau adușiîntr-o facilitate centrală de învățământ. Pe vremea aceea, școlile erau cunoscute sub numele de academii.

Termenul “academie” a fost folosit prima dată în anul 385 i.Hr., cand Plato a format o școală de filosofie numită “akademia”. Sistemul școlar comun a fost inventat de Imperiul Bizantin în jurul anului 425. Aceste școli erau în mare parte școli primare și erau necesare pentru personalul militar, cărora li se cerea minimul de educatie primara”, precizează specialiștii în domeniu.

Filosofii greci vorbeau despre scopul vieții

În 1453, Imperiul Bizantin s-a prăbușit, acest lucru ducând și la prăbușirea sistemului de educație.

Bizantinii au acceptat ideea grecilor de a-i invata pe urmași, dar au vrut sa o facă într-un loc închis, permanent si totul bazat pe un sistem bine stabilit.

Bizantinii doreau să se discute mai multe subiecte specifice precum matematica, limba maternă, filosofie, religie sau istorie. De aceea ei sunt considerați poporul ce a inventat scoala.

Când au apărut primele școli

  • Islamul a fost o alta cultura care a dezoltat sistemul școlar într-un sens modern. S-a pus accent pe cunoștinte.
  • La început, moscheele șineau locul școlilor și îmbinau activitățole religioase cu cele educaționale.
  • În secolul al IX-lea s-a introdus Madrassa, o cladire independenta de moschee
  • Școala obligatorie a devenit comună în părți ale Europei în timpul secolului al XVIII-lea.
  • În Danemarca si Norvegia, acest lucru afost introdus in perioada 1739-1741
  • În Statele Unite, primele școli au apărut în cele 14 colonii originale în secolul al XVIII-lea.
  • Boston Latin School a fost fondata în anul 1635
  • Coloniile din Noua Anglie au solicitat conducaăorilor de orașe să înfiinteze scoli.

Massachusetts Bay Colony a făcut ca educație de baza să fie o cerință în 1642. Cele mai multe dintre acele puține prime școli, erau dedicate special pentru baieti. Mai târziu, dupa ani de zile au început și fetele să fie primite în școli.

În prezent, școala nu înseamnă doar educație primară, ci și continuarea studiilor gimnaziale, liceale și, mai târziu, specializare în facultate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *