Cine a scris Biblia, când a apărut și de unde provine acest cuvânt. Semnificația nebănuită

Cine a scris Biblia, când a apărut și de unde provine acest cuvânt. Semnificația nebănuită

Cine a scris Biblia, când a apărut și de unde provine acest cuvânt. Biblia, cartea de căpătâi a creștinismului, este compusă din zeci de cărți ce au fost scrise într-un interval de timp de aproximativ 1.000 de ani. Biblia reprezintă „cuvântul lui Dumnezeu”, deoarece conține mesajul său. Ea este împărțită în două părți: Vechiul Testament – scris în principal în ebraică, cunoscut și sub numele de „Scripturile ebraice” și Noul Testament – cunoscut și ca „Scripturile grecești creștine”. Cele două formează o lucrare unitară numită „Sfintele Scripturi”.

Cine a scris Biblia, când a apărut și de unde provine acest cuvânt

Biblia este cea mai răspândită carte din lume. Ea a fost tradusă în nu mai puțin de 1.800 de limbi. Prima traducere integrală a Bibliei în limba română a fost tipărită în anul 1688.

Cuvântul Biblie provine din termenul grecesc „biblia” care înseamnă „cărți mici”. Cu timpul, acest termen a început să fie folosit pentru întreaga colecție de cărți care alcătuiesc Biblia.

Se presupune că la scrierea Vechiului Testament au contribuit peste 100 de scriitori diferiți. Unele cărți au mai mulți autori și nu doar unul singur, iar scrierea Vechiului Testament s-a întins pe durata a sute de ani.

Moise este considerat de mulți autorul principal al primelor cinci cărți din Biblie: Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea de Tora.

În privința Psalmilor, David este considerat autorul principal, cu toate că și fiul său, Regele Solomon, este cunoscut ca fiind scriitorul unei părți însemnate a zicătorilor Bibliei.

Printre autorii Vechiului Testament se mai numără Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc.

Noul Testament

Noul Testament este compus din patru Evanghelii, scrise de către Apostolii Luca, Marcu, Matei și Ioan. În aceste Evanghelii este descrisă viața lui Iisus Hristos, minunile pe care le-a înfăptuită, învățăturile pe care le-a lăsat omenirii, patimile sale și Învierea.

În plus, Noul Testament mai cuprinde 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.

Potrivit informațiilor, Biblia a fost scrisă în total de aproximativ 40 de bărbați. Însă, de fapt, singurul autor al ei este considerat Însuși Dumnezeu, al cărui cuvânt a fost transpus de către cei aleși să îl scrie în cele 66 de cărți sacre.

Deși unii consideră că există și cărți biblice „pierdute”, acest lucru nu este adevărat. În realitate, Biblia are propriul standard de stabilire a autenticității (Timotei 1:13). Acest standard prevede că între cărțile biblice inspirate de Dumnezeu trebuie ă existe o armonie deplină. Iar acest lucru nu este valabil în cazul niciuneia dintre scrierile antice despre care unii susțin că ar trebui să facă parte din Biblie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 35 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *