Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena. Sunt prăznuiți pe 21 mai în calendar

Sunt considerați "Întocmai cu Apostolii"
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena. Sunt prăznuiți pe 21 mai în calendar

Prăznuiți pe data de 21 mai în calendarul creștin ortodox, Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt doi dintre cei mai iubiți sfinți de către români. Pentru faptele lor ei au fost numiți „Întocmai cu Apostolii”. În timpul domniei lui Constantin, creștinismul a devenit religie permisă, alături de altele din imperiu. Tot atunci duminica a fost declarată sărbătoarea săptămânală a creștinilor, în care și soldații asistau la slujbă.

Viața Sfinților Constantin și Elena

Sfintii Constantin și Elena sunt două figuri importante din istoria creștinismului, recunoscute și venerabile în multe tradiții creștine, în special în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică.

Gaius Flavius Valerius Constantinus (27 februarie – 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost proclamat împărat în data de 25 iulie 306.

Istoricii arată faptul că, înaintea luptei de la Pons Milvius, din octombrie 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, cu inscripția „prin acest semn vei învinge”.

În vis, noaptea, i s-a arătat Mântuitorul, care i-a spus să pună pe steagurile armatei sale crucea creștină. Constantin a urmat întocmai îndrumarea primită și a câștigat bătălia contra lui Maxențiu.

Drept recunoștință pentru ajutorul divin stă inscripția de pe Arcul lui Constantin din Roma, prin care mărturisește că a câștigat această bătălie prin inspirație divină.

Citește și Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce nu se face în această zi. Se spală rufe când e cruce neagră?

Faptele pentru care sunt cunoscuți Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfântul Constantin cel Mare (272-337)

Constantin cel Mare sau Constantin I este cunoscut pentru mai multe realizări esențiale care au avut un impact major asupra creștinismului și asupra Imperiului Roman:

Edictul de la Milano (313). Acesta a fost un document emis de Constantin prin care creștinismul a devenit religie permisă în imperiu. Acest lucru a garantat libertatea religioasă în Imperiul Roman și a pus capăt persecuțiilor creștinilor. Edictul a permis creștinilor să practice religia lor liber și a restabilit proprietățile confiscate de la creștini în timpul persecuțiilor anterioare.

Convocarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea (325). Constantin a convocat acest sinod, împotriva ereziei lui Arie, din dorința de a ajuta Biserica. Obiectivul a fost de a rezolva disputele teologice din cadrul creștinismului, în special cele legate de natura lui Hristos și relația Sa cu Tatăl. Sinodul a formulat Crezul de la Niceea, care a devenit un fundament doctrinar esențial pentru creștinism. Astfel a fost alcătuită prin parte a simbolului de credință prin care mărturisim că Hristos este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl prin care toate s-au făcut”.

Fondarea Constantinopolului. Constantin a înființat noua capitală a Imperiului Roman la Bizanț, redenumind-o Constantinopol (actualul Istanbul). Orașul a devenit un important centru al creștinismului și al culturii bizantine.

Citește și Mesaje de Constantin și Elena 2024. Cele mai frumoase urări cu La Mulți Ani pentru sărbătoriți

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena. Detalii mai puțin știute

Sfânta Elena (c. 246-330)

Sfânta Elena, cunoscută și sub numele de Elena Augusta sau Helena, a fost mama împăratului Constantin cel Mare. Ea este venerată pentru pietatea și devotamentul ei față de creștinism. Câteva dintre contribuțiile sale notabile includ:

Pelerinajul la Locurile Sfinte. Sfânta Elena a întreprins un pelerinaj în Țara Sfântă, unde a identificat și a sprijinit construcția mai multor biserici pe locurile considerate sfinte de către creștini. Printre cele mai importante realizări ale ei este descoperirea presupusă a Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Iisus Hristos, la Ierusalim.

Biserica Sfântului Mormânt. Elena a inițiat construirea Bisericii Sfântului Mormânt în Ierusalim, un loc central pentru creștini, unde se crede că Iisus a fost crucificat, înmormântat și a înviat.

Sfinții Constantin și Elena sunt celebrați în mod special în data de 21 mai în calendarul creștin ortodox și în calendarul romano-catolic. În tradiția ortodoxă, ei sunt considerați „Întocmai cu Apostolii” (ἰσαπόστολος, isapostolos), un titlu acordat celor care au făcut contribuții semnificative la răspândirea creștinismului.

Citește și Ce se dă de pomană de Moșii de vară. Alimentele care se împart

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *