Toto Cutugno a avut o viață de poveste, motiv pentru care biografia lui este tradusă în peste 55 de limbi. La finalul lunii aprilie 2022, starea lui de sănătate s-a degradat, a fost internat în spital, iar medicul i-a refuzat orice formă de efort, obligându-l să-și anuleze toate concertele programate, inclusiv cel pe care ar fi trebuit să îl susțină în România.
Compozitorul și cântărețul italian Toto Cutugno s-a născut pe data de 7 iulie 1943, în micul orășel Fosdinovo din Toscana, fiind botezat Salvatore. Tatăl viitorului compozitor era marinar și era pasionat de muzică, insuflându-i și fiului său acest talent. A urmat cursurile școlii de muzică, ajungând să fie baterist, la doar 5 ani, în trupa adunată chiar de tatăl său.
Din păcate, a ajuns să sufere de stres sever, lucru ce i-a influențat întreaga viață, totul ca urmare a unei tragedii, când sora lui a murit înecată cu mâncare. Ideea de a scrie cântece i-a venit în La Spezia, unde aproape tot timpul liber și-l petrecea înotând în mare și visând la ținuturi necunoscute, fiind, astfel, condus spre decizia de a-și exprima emoțiile și sentimentele prin muzică. Pasiunea pentru muzică s-a materializat și într-o colecție de discuri, pe care Toto Cutugno a început să o strângă încă din anii ‘50 , colecție ce azi numără peste 3.500 de exemplare.
Lui Toto Cutugno i-au plăcut întotdeauna fetele cu muzicalitate și romantism. Prima dată s-a îndrăgostit la 14 ani, perioadă ce a coincis cu scrierea primei piese „La strada Dell’amore”, pe care a dedicat-o iubitei sale de atunci. Toto avea 19 ani când a început să concerteze. Spectacolele sale au fost impresionante pentru tânărul muzician, astfel că a decis să își conecteze viața cu muzica. Deși a avut succes în rolul de compozitor, și-a încercat norocul și ca interpret. Nu a avut norocul scontat alături de trupa pe care și-o formase, astfel că, timp îndelungat, nu a mai putut cânta la pian.
La sfârșitul anilor 70, compozitorul a început să-și recapete încrederea. A continuat să scrie cântece pentru muzicieni francezi și italieni. În 1980, Cutugno călătorește la San Remo și câștigă locul 1 cu piesa «Solo noi». După aceea, el continuă să participe în mod regulat la competiție, ocupând locurile de la primul până la al cincilea, cântând el însuși melodii sau dându-le altor interpreți. La nivel internațional talentul lui este tot mai apreciat. În 1980 a luat Marele Premiu al festivalului de la Tokyo.
În 1993, Toto Cutugno a fost invitat la Cerbul de Aur unde a avut un recital impresionant în care a strecurat melodia românească „Ciobănaș cu 300 de oi”, interpretare care i-a cucerit pe români.
În 2007, Toto Cutugno a fost diagnosticat cu cancer, a suferit o intervenție chirurgicală majoră, după care a petrecut câțiva ani sub chimioterapie intensivă și reabilitare ulterioară. Boala s-a retras o perioadă, timp în care s-a concentrat pe refacerea vitalității. Din păcate, boala a recidivat, a devenit din ce în ce mai violentă, metastazele afectându-i serios corpul și așa slăbit. El a murit la vârsta de 80 de ani, după ce a stat pe un pat de spital mai multe luni.
În tinerețe, cântărețul a avut mare succes la femei, dar viața i-a hărăzit doar una singură. Toto Cutugno a fost căsătorit timp de 27 de ani cu Carla, femeia pe care a cunoscut-o la clubul „Dragon” din Lignano Sabbiadoro, care a găzduit unul dintre concertele lui. Cei doi și-au dorit să aibă cel puțin patru copii, dar nu au avut parte de aceștia.
Prima sarcină a lui Carla promitea gemeni, dar medicii au anunțat-o că exista un risc mare de moarte. După acel episod, nu a mai putut avea copii, chiar dacă pentru Toto familia însemna totul. A avut o relație pasageră cu o fostă cântăreață care i-a sucit mințile în timpul unui zbor. Din această aventură a rezultat Nico. Soția artistului a știut chiar de la el despre relația partenerului său, dar nu a vrut să îl lipsească de sentimentul de tată, știind cât își dorește un copil. Ani mai târziu, Nico a devenit parte din familia lor, mutându-se în casă alături de ei.