Cine este Katalin Novák, prima femeie preşedinte din istoria Ungariei. Mamă a trei copii, gospodină desăvârşită, dar şi o femeie de afaceri iscusită

Katalin Novák a atins două recorduri în același timp. Este prima femeie președinte, dar și cel mai tânăr președinte pe care l-a avut Ungaria.
Cine este Katalin Novák, prima femeie preşedinte din istoria Ungariei. Mamă a trei copii, gospodină desăvârşită, dar şi o femeie de afaceri iscusită

Katalin Novák este prima femeie președinte al Ungariei. În același timp este cel mai tânăr președinte pe care l-a avut această țară, la cei 44 de ani ai săi.

Născută pe 6 septembrie 1977, este de profesie economist și avocat. Katalin Novák a obținut, în 2001, o diplomă de licență în economie de la Universitatea de Economie și Administrație Publică din Budapesta. Între 1999 și 2004, a studiat dreptul comunitar și francez la Facultatea de Drept și Științe Politice a Universității din Szeged și la cea a Universității Paris-Nanterre. Vorbește engleza, franceza, germana şi spaniola.

Katalin Novák are o familie fericită
Katalin Novák are o familie fericită

Și-a început cariera politică în 2001, în timpul primului guvern al lui Viktor Orbán), la Ministerul Afacerilor Externe. Aici s-a specializat în afaceri europene. A fost, pe rând, șef de cabinet la Ministerul Resurselor Umane. Apoi comisar Ministerial pentru Afaceri Francofone la Ministerul Afacerilor Externe. Apoi secretar de Stat pentru Familie și Tineret la Ministerul Resurselor Umane. În 2018 a devenit deputat, apoi Ministru fără Portofoliu pentru Familii, Cabinetul Primului Ministru. Iar în 2022, Președintele Ungariei.

Katalin Novák, prima femeie președinte

Katalin Novák este mamă a trei copii. În imaginile pe care le face publice pe rețelele de socializare nu se sfiește să se prezinte în rolul de mamă, gătind sau curățând geamuri.

Katalin Novák și fiul ei, Adam
Katalin Novák și fiul ei, Adam

Prezintă atât imaginea unei femei de afaceri, cât și cea a unei gospodine. De asemenea, spunea mereu că vrea să creeze un echilibru între muncă și viața privată.

„Ca mamă a trei copii, ştiu cât de dificil poate fi să gestionezi sarcinile aparent banale, dar adesea foarte dificile, de a creşte unul, doi sau mai mulţi copii. Și de a gestiona gospodăria zilnic, totul în timp ce lucrezi. Prin urmare, prioritatea mea ca ministru al al tineretului şi familiei este să le ofer mamelor posibilitatea de a alege. Și libertatea de a decide singure când vor să se întoarcă la muncă. Să creez un echilibru între muncă şi viaţă privată, să ofer un ajutor real pentru situaţiile de viaţă ale tinerilor maghiari şi familiilor”, a scris pe site-ul ei oficial, când era ministru.

Ea îşi va prelua funcția – preponderent protocolară – pe 10 mai.

Katalin Novak a primit 137 de voturi favorabile din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi). Candidatul opoziţiei, economistul Peter Rona, a întrunit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedinte ales, Katalin Novak a promis să fie „un bun şef de stat, care va apăra familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *