La cei 27 de ani, Maria Stănciuc s-a înscris în competiția MasterChef nu doar pentru a arăta că este cu adevărat pricepută la gătit, dar și pentru a-i demonstra chef-ului care a concediat-o din restaurantul lui că are nevoie doar de puțină susținere pentru a-și arăta adevărata valoare. În momentul de față al competiției, tânăra se află în ultimii 9 concurenți care aspiră la marele premiu. Maria a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro că l-a avut ca model în bucătărie pe tatăl ei, însă preparatul cu care se mândrește este după o rețetă de-a mamei sale. Visul tinerei este de a-și deschide un restaurant, care să fie peste din cel care a fost concediată pe motiv că nu are niciun pic de talent în bucătărie.
EGO.ro: Cum te-ai hotărât să participi la o emisiune de gătit, stil competiție, difuzată la nivel național?
Maria Stănciuc: Cred că a fost un efort colectiv din partea prietenilor și colegilor de birou în a mă convinge că merită să îmi mai dau o șansă în bucătărie, chiar dacă asta înseamnă că va trebui să mă lupt cu o fobie socială. Oare ce vor spune oamenii despre mine? Dacă mă fac de râs? Dacă nu o să îmi iasă așa cum mi-am imaginat? Și, cumva, emisiunea aceasta m-a ajutat să depășesc momentele de anxietate, dar să îmi și testez abilitățile în bucătărie. Dar, în același timp, am luat-o și ca pe un mod prin care să le arăt oamenilor că există și alte perspective în bucătărie și că, de ce nu, gastronomia are o latură artistică, ușor poetică.
Ce preparat îți place să gătești în mod special? Dar ce nu îți face cea mai mare plăcere să realizezi?
Orice preparat are o poveste în spate. Dar am un desert pe care l-am adus într-o zonă modernă și personală, și anume un mousse de caramel cu o inserție de mere coapte cu nucă, blat genoise pe care îl scufund într-un sirop din zahăr, vanilie, coji de mere și țuică. Iar desertul pleacă de la un tort pe care mama mi-l făcea de fiecare dată când se întorcea în țară, era ritualul nostru, și anume un tort de mere întors cu caramel. Și, bineînțeles, nu-mi face plăcere să realizez un preparat pe care nu-l stăpânesc foarte bine în tehnică. Poate un preparat din miel/oaie, asta pentru că bunicii din partea tatei au crescut oi și mi-a rămas mirosul printe amintiri și imaginea animalului sacrificat.
Ce personalitate din industria gastronomică te-a inspirat să dezvolți această pasiune?
Cred că în tăcere a fost tata, deși el este un nevăzut în industrie. Dar, ducându-mă și mai în trecut, primul bucătar pe care l-am văzut la TV a fost Jamie Oliver. Ulterior am renunțat la el când mi s-a părut că nu-mi vorbește pe aceeași limbă, și când am început să citesc serios despre gastronomie, l-am descoperit pe Albert Adria, Dominique Crenn- o voce extraordinară a femeilor din industrie, și Anthony Bourdain. Și, Radu Anton Roman care a împletit atât de frumos scriitura cu bucătăria, lucru pe care încerc și eu să îl fac.
Care a fost cel mai dificil moment din competiție de până acum? Ai avut conflicte cu ceilalți concurenți sau chiar cu unul dintre jurați?
În mare, fiecare moment în care aveam de gătit carne. Am explorat mai mult partea de desert, și atunci, am simțit tot timpul că pornesc cu un handicap, căci nu știam să gătesc corect anumite tipuri de carne. Dar au fost două momente care mi-au rămas în minte, și anume: proba în care am fost căpitan de echipă și cea în care am fost la proba sub presiune și am avut fructe de mare, neștiind cum se gătesc corect sau ce combinații aș putea face. Ceea ce m-a dus până la momentul final în care am rămas cu 4 ingrediente și am simțit pentru prima dată că locul meu în competiție este în joc și în pericol. Conflicte cu jurații nu cred, din perspectiva mea, poate uneori păreri diferite, pentru că fiecare om are un gust și o perspectivă diferită. Iar cu ceilalți concurenți e normal să se nască divergențe. Din nou, am fost oameni diferiți, cu pregătiri diferite și cu abordări la fel de diferite. Dar cred că un conflict vizibil a fost cu Oana Ioniță. Și în continuare, cred că locul ei nu era acolo și, față de alții care au muncit, ea a avut doar noroc.
Cum ai reușit să depășești momentele dificile din această competiție? Care sunt persoanele care te-au ajutat în acest sens?
De multe ori m-am descărcat prin plâns. Dar pot să spun că au fost și oameni care m-au înțeles și m-au ajutat să trec peste momentele de furie, nemulțumire, și anume Adrian Poița, Daliana Filimon, Ionuț Oancea, și mama noastră, Daniela Nicorescu.
Ce planuri ai după terminarea concursului MasterChef România, sezonul 8?
Nu o să devin food blogger, fiindcă nu este de mine, asta sigur. Apreciez ce fac alții, dar pentru mine nu funcționează. Desigur, când am timp îmi place să expun, în stilul propriu, viziunea mea asupra bucătăriei, atât prin preparat, cât și prin fotografie. Pe mine mă lași în bucătărie și gătesc. E o activitate intimă pentru mine și vreau să împărtășesc doar pe viu și prin grai cu oamenii ceea ce rezultă din mintea, sufletul și mâninile mele. Dar vreau să continui să învăț, poate o școală în domeniu. Dar cel mai mult mi-aș dori un mentor și un loc în care să învăț prin aexperimenta. Visez la un loc micuț, doar al meu, în care oamenii să vină pentru mâncare și povești, și să plece mai fericiți de acolo.