Cine este românca atacată de rechin în Egipt. Femeia era dată dispărută de la hotel de două zile, iar rămășițele ei au fost găsite de autoritățile egiptene într-un recif de corali.
Roxana Donisan avea 40 de ani şi lucra ca funcționar la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava. Femeia era pasionată de călătorii și sporturi nautice și își achiziționase două pachete turistice în Hurghada, Egipt, pentru un sejur prelungit.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, la data de 3 iulie, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul unei românce aflate în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt.
„În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile competente egiptene în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii decesului. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile competente egiptene, în urma investigațiilor realizate, a reieșit că decesul cetățeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin. Reprezentanții Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile române competente pentru identificarea, de urgență, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanțe pentru pierderea suferită și oferite informațiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsuflețit pentru a fi înmormântat în România”, se arată în comunicat.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambasada României la Cairo nu a primit deocamdată alte solicitări de asistență consulară din partea vreunui alt cetățean român cu privire la acest incident.
„De asemenea, având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implică atacuri de rechin, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această țară în scop turistic să urmeze sfaturile și recomandările autorităților locale în ceea ce privește zonele sigure de recreere și înot în mare”.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Cairo: +202 2735 53 26 sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +202 2735 95 46.
Între timp, apar informații cu privire la atitudinea salvamarilor din stațiune care ar fi luat în râs avertismentele unui turist care le-a semnalat că a văzut un rechin în apropierea plajei. Salvamarii i-au transmis acestuia că nu există rechini în zona respectivă. Potrivit The Sun, aceasă scenă ar fi avut loc cu doar 15 minute înainte de producerea tragediei.
Acuzațiile au fost lansate de câțiva turiști ruși care au relatat pe un forum de pe o rețea socială că au fost martori atunci când salvamarii erau avertizați de prezența rechinului în apropierea plajei.
„Vorbitori de limba engleză care stăteau la debarcader au văzut un rechin cu 15 minute înainte de atac şi au avertizat salvamarii, dar au râs de ei, spunând că nu există rechini în Sahl Hasheesh şi nu au fost niciodată
Totul este în stil egiptean. Nu există ştiinţă, nici un sistem adecvat.”
Alți doi turiști au reușit să se salveze de atacul rechinului sărind pe vârful unui recif și au cerut ajutor salvamarilor. Potrivit martorilor, aceștia din urmă le-ar fi transmis să înoate singuri, scrie Adevărul.
Articol recomandat: „Ce trebuie să verifici înainte de a pleca într-o vacanță. Metoda prin care eviți orice pericol”