Cine este Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor, prăznuit pe 27 octombrie. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Sfântul Dimitrie cel Nou este prăznuit pe 27 octombrie
Cine este Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor, prăznuit pe 27 octombrie. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Cine este Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor, prăznuit pe 27 octombrie. În fiecare an, pe 27 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Dimitrie Basarabov, cunoscut ca Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Sărbătoarea are loc la o zi după cea a Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir.

Cine este Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștiului, prăznuit pe 27 octombrie

Sfântul Dimitrie Ocrotitorul Bucureștilor s-a născut la sud de Dunăre, în satul Basarabi. De aici i se trage și numele Basarabov. El a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost păstor de vite în satul lui. Dar iubind viața ascetică, s-a retras într-o peșteră pentru tot restul vieții. Potrivit tradiției, înainte de a muri, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a așezat între două pietre, ca într-un sicriu, pe malul unui râu. În timp, trupul său a fost acoperit de ape.

Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă chinuită de un duh necurat a avut o revelație. Sfântul Dimitrie Basarabov i s-a arătat și i-ar fi spus: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Copila le-a povestit părinților despre cele întâmplate, iar ei au mers la locul indicat unde au găsit trupul sfântului nepuitrezit, între două pietre.

Ulterior, creștinii au luat moaștele Cuviosului Dimitrie și le-au așezat în biserica din Basarabi.

În timpul războiului ruso-turc (1768-1774), un general rus a cerut ca moaștele sfântului să fie trimise în Rusia. Dar la rugămintea mitropolitului Grigore al II-lea al Țării Românești și a unui bogat negustor al vremurilor le-a oferit poporului român, spre alinarea suferințelor pricinuite românilor de acel război.

În anul 1774, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au fost așezate în catedrala patriarhală din București. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Anual, pe 27 octombrie, moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt scoase în procesiune pe străzile Bucureștiului, astfel încât credincioșii să se poată ruga la ele.

Potrivit tradiției, Sfântul Dimitrie Basarabov este vestitorul iernii. Femeile obișnuiesc să împartă nuci, struguri, mere, pâine și colaci.

În această zi de sărbătoare, credincioșii participă la Sfânta Liturghie, după care merg la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor trecuți în neființă și a da de pomană bucatele sfințite.

Pe 27 octombrie este interzisă munca în gospodărie, iar femeile nu au voie să spele, să facă curățenie sau să coase.

De asemenea, în această zi este interzis pieptănatul. Se spune că cei care vor face acest lucru vor atrage necazurile asupra lor.

Potrivit tradiției, cei care vor să afle cum va fi iarna care urmează urmăresc mersul oilor de dimineață. Dacă o oaie albă se va îndrepta spre Sud, atunci iarna va fi grea. În cazul în care o oaie neagră pleacă spre nord, iarna din acest an va fi ușoară.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *