Cine nu trebuie să mănânce vinete. Când devin toxice, de fapt. Foarte puțini români știu

Află ce vinete trebuie să alegi pentru consum.
Cine nu trebuie să mănânce vinete. Când devin toxice, de fapt. Foarte puțini români știu

Vinetele sunt un ingredient foarte iubit în gastronomia românească și servesc drept componentă de bază pentru numeroase preparate delicioase, precum zacusca, chifteluțe, salate, musaca sau tarte. Cu toate acestea, ceea ce nu este cunoscut de mulți oameni este că, dacă nu sunt pregătite corect, vinetele pot deveni toxice și sănătatea noastră poate să fie afectată.

Cum îți dai seama dacă vinetele sunt toxice

Vinetele conțin o cantitate semnificativă de solanină, o substanță care poate avea efecte neplăcute asupra organismului uman. Consumul în cantități mari de solanină poate duce la simptome precum febră, transpirație excesivă, somnolență, confuzie, stări de greață, vărsături, dureri de cap și crampe stomacale.

Cine nu trebuie să mănânce vinete
Vinete

Mai mult decât atât, consumul regulat de solanină poate să ducă chiar la aritmie cardiacă și stop cardiorespirator. Atunci când selectezi vinetele pentru gătit, este important să te asiguri că acestea au ajuns la maturitate și să nu fie prea tinere. Vinetele tinere conțin un nivel mai ridicat de solanină, ceea ce le face mai puțin potrivite pentru consum.

Citește și: Cum îți dai seama că vinetele sunt coapte. 3 secrete ale gospodinelor cu experiență pentru cea mai gustoasă salată

Ce tipuri de vinete trebuie să eviți

De asemenea, atunci când alegi vinetele, achiziționează-le pe cele de dimensiuni mai mici sau de mărime potrivită și evită-le pe cele de dimensiun foarte mari. Este important să fii atent la culoarea cojii; nu selecta vinetele care au porțiuni verzi pe suprafața lor, chiar dacă aceasta e prezentă pe o zonă mică.

Modul în care gătești vinetele este și el de o importanță crucială. Evită cu orice preț prăjirea vinetelor, deoarece în timpul acestui proces ele pot genera substanțe toxice care le pot face cancerigene.

Vezi și: Ce să presari peste vinete înainte de a le băga la cuptor. Ingredientul care le face mult mai bune. Doar bucătarii de top știu secretul

În schimb, este recomandat să le coci la flacără sau în cuptor. Un aspect cheie este să lași vinetele la scurs după ce le-ai copt, astfel, vei observa că va ieși o zeamă amară din ele, ceea ce poate fi un semn al prezenței solaninei.

Cine nu trebuie să consume vinete

Totodată, există anumite categorii de persoane care ar trebui să fie prudente sau să limiteze consumul de vinete din cauza conținutului lor de solanină.

Te poate interesa și: De ce să faci vinete coapte în folie de aluminiu. Trucul e la mare căutare printre gospodine, vei fi uimită de rezultat

Copiii, persoanele cu alergii și cele cu afecțiuni articulare ar trebui să consume vinete în cantități moderate. Persoanele care suferă de reumatism ar trebui să evite vinetele deoarece alcaloizii prezenți în ele pot avea un efect inflamator și pot cauza dureri. De asemenea, vinetele ar mai trebui evitate complet și de către persoanele care suferă de gută, artrită, osteoporoză sau boli inflamatorii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *