Cine pune bani în piept mirelui și ce semnifică această tradiție. În România, atunci când vorbim de tradiții și obiceiuri respectate la nunți, oamenii păstrează cu sfințenie mai multe reguli. Se întâmplă asta din cele mai vechi tipuri. Există însă și cupluri, care nu mai respectă nicio tradiție la nunta lor, preferând să nu-și bată capul cu mici gesturi stabilite din cele mai vechi timpuri. Iată mai jos cine pune bani în piept mirelui și ce semnifică această tradiție.
Cine pune bani în piept mirelui și ce semnifică această tradiție
În ziua nunții, mirii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, care le pot influența viața de cuplu. Se spune că dacă unele nu sunt respectate, cei doi vor avea ghinion, iar căsnicia lor nu va rezista. Pentru a afla mai multe despre asta, iată mai jos câteva lucruri de care să țineți cont, dacă vreți să vă căsătoriți.
Mirele începe ziua nunții acasă, cu o tradiție foarte importantă: cavalerii de onoare îl pregătesc pe viitorul soț pentru nuntă, iar asta include și bărbierirea lui. Cu toate acestea, în zilele noastre acesta a devenit un gest mai simbolic, păstrat încă pentru că reprezintă transformarea băiatului în bărbat.
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/08/Cine-pune-bani-in-piept-mirelui-si-ce-semnifica-aceasta-traditie-2.jpg)
Naşul de cununie este cel care îl va pregăti pe mire. La sfârșitul obiceiului de gătire a mirelui, acesta îi va pune bani în piept mirelui, precum și floarea de cununie. Sigur că, încet încet, această tradiție nu se mai respectă. Există totuși anumite zone din țară, unde mirele are bani și floare în piept.
Atragerea norocului și a energiilor pozitive în locuință este o preocupare veche, regăsită în numeroase culturi din întreaga lume. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse…
Pe 26 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, îngerul trimis de Dumnezeu pentru a aduce cele mai importante vești omenirii. Această sărbătoare…
Există obiceiuri de nuntă despre nu foarte mulți știu:
- tradiții și obiceiuri care au loc înainte de nuntă
- tradiții și obiceiuri care au loc în ziua nunții
- tradiții și obiceiuri în timpul nunții
- tradiții și obiceiuri care au loc după nuntă.
- Iată care sunt acestea:
- Tradiții și obiceiuri înainte de nuntă:
- Pețitul
- Pregătirea zestrei
- Ploconul nașilor.
Tradiții și obiceiuri în ziua nunții:
- Gătitul miresei
- Hora miresei
- Turta miresei
- Bărbieritul mirelui
- Aruncarea orezului.
Tradiții și obiceiuri în timpul nunții:
- Primirea invitaților
- Valsul mirilor
- Furatul miresei
- Aruncarea buchetului
- Aruncarea jartierei
- Voalul miresei.
Tradiții și obiceiuri după nuntă:
- Trecerea pragului
- Ciorba de potroace
- Scosul la biserică.
Răpirea miresei
- În timpul petrecerii, de obicei în jurul miezului nopții, un grup de invitați, de obicei bărbați, sau cavaleri de onoare, răpesc mireasa. Aceștia vor fi răscumpărați de către mire.
- Dezgătitul miresei reprezentă iarăși un obicei care se respectă la nunți.
- În cadrul acesteia, miresei i se ia voalul de pe cap, de către nașa și în locul acestuia i se pune un batic sau o eșarfă. Mireasa va devei astfel femeie măritată.
- Invitații îi felicită pe tinerii căsătoriți atunci când părăsesc petrecerea. Acesta este momentul în care de obicei oferă mirilor cadouri. Aici vorbim de o sumă de bani lăsată în plic, de către invitat.
- Suma de bani oferită la o nuntă variază foarte mult în funcție de locația petrecerii
- nașii și familia plătesc cel mai mult, urmați de rudele apropiate și prietenii.
Obiceiuri mireasă acasă
- La casa miresei, pregătirile încep și devreme, domnișoarele de onoare și mama pregătind viitoarea soție pentru nuntă.
- O ajută să se îmbrace și apoi nașa îi pune un voal pe cap. Abia după aceea, mirele își poate vedea mireasa.
- În unele zone rurale, există obiceiul ca mireasa să stea ascunsă, iar mirele să fie testat prin oferirea unei alte mirese.
- Înainte de a ieși din casa miresei, nașa și mama rup peste capul miresei un colac tradițional si dau bucăți din acesta, invitaților.
- În alte zone ale țării, cum ar fi Moldova, în calea tinerilor căsătoriți se toarnă apă, iar în vasul din care se toarnă apă, mirii trebuie să pună în schimb, niște bănuți.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!