Cine rămâne în casă după divorț? Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite întrebări, atunci când doi soți decid să meargă pe drumuri diferite. Sigur că, situația este diferită de la un caz la altul. Divorțul nu este un lucru prea plăcut, însă de multe ori, acesta se încheie mai rapid. În alte cazuri, acesta se poate întinde pe parcursul a mai multor ani. Pentru a afla mai multe despre asta, vă prezentăm mai jos câteva reguli esențiale.
Divorțul poate fi o simplă formalitate sau un proces mai complex, mai ales dacă cei doi soți au de împărțit bunuri materiale. Aici intervin multe acte, proceduri anevoioase și avocați specializați care să rezolve situația. Asta se întâmplă atunci când persoanele aflate în cauză nu ajung la o cale de mijloc și vor să rezove totul pe cale legală.
În acest fel, trebuie să știți că vă puteți confrunta cu o problemă ce le dă bătăi de cap multă. Fiecare dintre soți vrea să rămân în locuință după divorț. Însă, în ce condiții se întâmplă acest lucru?
Articolul 324 din noul Cod civil se referă la atribuirea beneficiului contractului de închiriere și stabilește dispozitii comune referitoare la drepturile și obligațiile patrimoniale ale soților.
Esențiale în această privință sunt cele patru alineate ale Articolului 324, cu urmatoarele prevederi referitoare la atribuirea beneficiului contractului de închiriere:
(1) La desfacerea căsătoriei, dacă nu este posibilă folosirea locuinței de către ambii soți și aceștia nu se înțeleg, beneficiul contractului de închiriere poate fi atribuit unuia dintre soți, ținând seama, în ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpă în desfacerea căsătoriei și de posibilitățile locative proprii ale foștilor soți.
(2) Soțul căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere este dator să plăteasca celuilalt șot o indemnizatie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare într-o altă locuință, cu exceptia cazului în care divorțul a fost pronunțat din culpă exclusivă a acestuia din urma. Dacă există bunuri comune, indemnizatia se poate imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite soțului
(3) Atribuirea beneficiului contractului de închiriere se face cu citarea locatorului și produce efecte față de acesta de la data când hotararea judecatorească a rămas definitivă.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica în mod similar si în cazul în care bunul este proprietatea comună a celor 2 soți. Atribuirea beneficiului locuintei conjugale produce efecte până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj.
Legea prevede că folosirea locuinței este decisă în functie de interesele copilului minor
Bunurile si proprietatile comune, atat imobile, cat si mobile, sunt atribuite in urma unui proces de partaj.
• pe cale convenționala, la notarul public sau în cadrul procesului de divorț, prin încheierea unei tranzacții
• prin hotărâre judecatoreasca în instanța de judecată, în situația in care cuplul nu se înțelege.
„În ceea ce privește bunurile care fac obiectul partajului, acestea sunt în principal bunurile mobile și imobile dobândite în timpul căsătoriei de către oricare dintre soți.
Pentru a avea siguranța că veți primi ceea ce vi se cuvine conform legii in urma divortului, cereți consultanța unui avocat”, explică specialistul în domeniu.