Specialiștii au dovedit cine se îndrăgostește, de fapt – creierul sau inima. Deși atunci când vorbim despre dragoste, tindem să o asociem cu inima, specialiștii spun că, în realitate, organul responsabil de îndrăgostire este creierul. Totuși, ceea ce justifică inimioarele desenate în locul cuvântului iubire este faptul că inima este cea care „găzduiește” senzația fiziologică. Cel puțin asta este explicația cercetătorului Fabio García García de la Institutul de Științe ale Sănătății.
El a mai dovedit că în realitate, creierul este singurul organ al speciei umane care diferă în funcție de gen. Adică are diferențe anatomice și fiziologice care permit comportamente diferite la femei și la bărbați.
„S-au făcut studii cu imagistica prin rezonanță magnetică funcțională și s-a văzut că nu există nicio diferență în neocortex. Când se măsoară metabolismul în acea regiune, nu există nicio diferență între bărbați și femei, dar atunci când măsurăm modificări în structura anatomică a creierului, găsim diferențe importante”, a mai spus el în lucrarea sa „Creierul îndrăgostit”, citat în uv.mx.
Potrivit lui, în cazul bărbaților, materia cenușie este mai dominantă în activitate, comparativ cu cea a femeilor; invers, materia albă este mai dominantă la femei.
„Se pare că la nivel de conectivitate între ambele emisfere cerebrale este mai puternică la femei decât la bărbați, iar în partea analitică este mai dominantă la bărbați. Asta înseamnă că există o completare între ambele genuri, astfel încât să ne putem îndrăgosti. Tocmai acele diferențe fac o persoană să ne atragă.”
În acest context, Academia Regală a Limbii Spaniole definește dragostea ca: „Sentiment intens al ființei umane care, plecând de la propria insuficiență, are nevoie și caută întâlnirea și unirea cu o altă ființă”. Adică „nu suntem suficienți doar ca indivizi, avem nevoie de altcineva care să se simtă completați”.
El a mai arătat că originea ideii că iubirea rezidă în inimă vine de la Aristotel. El credea că sufletul locuiește în inimă și în ea sunt toate expresiile emoționale. „De aceea credeau că inima este loc anatomic în care a locuit sufletul”, a mai justificat el în cadrul simpozionului care a avut loc la USBI-Xalapa.
„Obiectivul este de a actualiza tinerii cu privire la schimbările în morbiditatea umană, de exemplu efectele pe care le provoacă schimbările climatice, precum umiditatea și seceta în domeniul otorinolaringologiei, precum și problemele de insecuritate și sărăcie care afectează starea emoțională. al pacientului”, a explicat fondatorul și coordonatorul evenimentului academic, Arturo Jaramillo Palominio.