La 1 ianuarie, a intrat în vigoare o nouă lege a pensiilor. Aceasta vine cu modificări importante, care vizează condițiile de pensionare, dar și modul de calcul pentru pensii. Unele au intrat deja în vigoare, altele urmează să fie aplicate pe termen lung. Cine se poate pensiona în 2024 și ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să își încheie activitatea în câmpul muncii.
La începutul lunii decembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial noua lege a pensiilor. Aceasta a intrat în vigoare parțial la 1 ianuarie 2024 și urmează ca alte prevederi să se aplice începând din luna septembrie. Odată cu promulgarea noii legi, se schimbă modul în care sunt calculate veniturile pensionarilor.
Astfel, începând din toamnă, punctul de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referință. Pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință cu numărul total de puncte de pensie realizate de angajat.
Citește și: Care sunt cele mai bune țări pentru pensionari. Locuri superbe unde să trăiești la pensie
Valoarea punctului de referință este de 81 de lei, iar aceasta se va indexa anual, cu rata inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
În România, în prezent există aproximativ 5 milioane de pensionari. Este vorba atât despre cei pensionați la limită de vârstă, cât și despre cei care s-au pensionat anticipat sau pe caz de boală. Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este de 63 de ani, urmând ca, până în anul 2035, să crească progresiv până la 65 de ani, astfel încât să se egalizeze.
Astfel, în 2024 se pot pensiona, în principiu, bărbații născuți în anul 1959, care îndeplinesc criteriile de contributivitate. În cazul femeilor, în 2024 se pot pensiona cele care au 63 de ani sau urmează să împlinească această vârstă. Este vorba despre româncele născute la finalul anului 1961 și începutul anului 1962.
În cazul femeilor care au trei copii sau mai mulți, poate scădea și mai mult vârsta de pensionare. Statul oferă facilități acestor românce, iar cele care au trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, pot ieși la pensie cu 6 ani mai devreme. Se mai scade câte un an din vârsta de pensionare pentru fiecare copil în plus, începând cu al patrulea.
Citește și: Pensie de urmaș copii 2024. În ce condiții se acordă, ce spune legea
Pot ieși la pensie mai devreme decât vârsta prevăzută de lege românii care îndeplinesc anumite condiții. Se pot pensiona anticipat, adică cu 5 ani mai devreme, persoanele care au realizat cu mai mult de 5 ani față de stagiul complet de cotizare, adică peste 35 de ani.
După intrarea în vigoare a noii legi, toate pensiile urmează să fie recalculate. Aceste lucru se va face din oficiu, astfel încât veniturile pe care le încasează pensionarii să fie stabilite în funcție de valoarea punctului de referință. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a ultimelor măsuri, va trebui ca toate pensiile să fie calculate după noua formulă.