Surorile Oșoianu, Ileana, Iulia, Valentina, Romelia și Maria sunt cunoscute în întreaga lume, chiar și de generațiile de tineri, dat fiind faptul că au colaborat cu o sumedenie de artiști în cei 40 de ani de carieră. Cele cinci promovează folclorul românesc, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar și international, iar asta le face să fie un model și o inspirație pentru generația tânără. Surorile Oșoianu au povestit în exclusivitate pentru EGO.ro că se bucură că sunt ascultate și de noua generație, însă nu le place deloc faptul că tinerii petrec atât de mult timp pe rețelele de socializare și au uitat de comunicarea directă cu cei de lângă ei.
Născute în satul Horești din Republica Moldova, surorile Oșoianu sunt ambasadoare ale satului românesc peste tot în lume. Deși nu cunosc limba engleză, acest lucru nu le-a împiedicat să înregistreze în această limbă și chiar să cunoască succesul. Cele cinci vin de 1 Decembrie, de „Ziua României”, la invitația lui Horia Brenciu și a Iuliei Pârlea, să arate importanța folclorului românesc.
„Prin momentul nostru vom aduce toată dragostea celor de peste Prut publicului din România”, ne-au declarat surorile Oșoianu despre prestația lor, de Ziua Națională a României.
Deși nu sunt născute în România, pentru ele ziua de 1 Decembrie are o semnificație aparte.
„Este o zi cu o mare încărcătură emoțională pentru toți cei care simt românește. Pentru noi, cea mai specială amintire este ziua de 1 Decembrie petrecută la Alba Iulia. A fost o atmosferă de nedescris”, au mai spus cele cinci artiste pentru EGO.ro, completând că mereu s-au considerat românce.
„Pentru noi, 1 Decembrie este cea mai importantă dată din istoria României, e ziua în care a avut loc cel mai important moment istoric, pentru fiecare român, și în care ne amintim de faptul că doar uniți vom fi puternici și vom rezista. Iubim România pentru că ne simțim acasă aici și pentru bunătatea de care dau dovada românii”.
Extrem de celebre atât pe plan local cât și international, cu piese având milioane de vizualizări pe YouTube, surorile Oșoianu dau în continuare dovadă de modestie și de simplitate. Dovadă stă în faptul că niciodată nu ar accepta să repete, să cânte sau să urce pe scenă decât în formula completă.
„Am avut marele noroc să creștem fără tehnologiiile de astăzi, fără să știm de rețele de socializare sau diverse platforme online. Comunicarea dintre oameni era mai firească, mai naturală, și astfel am crescut învățând sa punem preț pe simplitate, empatie și respect”, au mai declarat artistele pentru EGO.ro.
Citește și: Strămoșii lui Horia Brenciu au ajutat la rescrierea versurilor imnului național
De altfel, ele sunt într-o conexiune aparte cu tot ce înseamnă folclorul românesc și tradițiile moștenite din străbuni, tocmai de aceea și colaborările cu ceilalți artiști sunt făcute tot în direcția asta.
„Moldova a fost întotdeauna bogată în tradiții. Aici s-au păstrat cu sfințenie, din generație în generație, tradițiile și obiceiurile lăsate din străbuni. De regulă, copiii și tinerii din satele moldovenești sunt cei cărora le revine principala îndeletnicire de a fi vestitorii Anului Nou. La rândul nostru, când eram copii, am fost cu capra, cu plugușorul, cu uratul și semănatul. Acum primim și noi pe toți copiii/tinerii care vor să ne colinde sau să ne semene. Fiecare zonă a României are un specific si tradiții proprii, noi le respectăm doar pe cele din zona Moldovei”, au mai povestit Surorile Oșoianu.