Ciorbă acră de cartofi cu șuncă afumată. Când se adaugă, de fapt, borșul. Iese delicioasă așa

Ingrediente și mod de preparare

Scris de: Oana Matei

14 Jan. 2023

Ciorbă acră de cartofi cu șuncă afumată. Când se adaugă, de fapt, borșul. Iese delicioasă așa

Ciorba de cartofi cu șuncă afumată este una dintre acele mâncăruri care îți încălzesc sufletul în zilele reci de iarnă. Această rețetă se încadrează în categoria ciorbelor moldovenești, acrită cu borș și cu mult leuștean. Ciorba de astăzi este tare bună, mai ales dacă folosești slană sau afumătură de casă. Desigur, se poate exclude afumătura, ciorba de cartofi acrită cu borș este la fel de delicioasă și în varianta de post.

Care sunt ingredientele pentru ciorba de cartofi cu șuncă afumată

Mai jos vei găsi câteva informații utile despre ingredientele principale ale acestei delicioase rețete:

Șuncă afumată– este recomandată șunca sau carne de porc afumată natural de casă, nu cea din magazine afumată cu fum lichid. Mai mult, evită să achiziționezi carne sau preparate afumate din comerț, sunt extrem de nocive pentru sănătate. Afumarea chimică a cărnii este întâlnită la peste 90% din produsele alimentare afumate de pe piață. Din păcate, procesatorii de carne consideră că nu este rentabilă afumarea tradițională, cu fum, recurgând la metoda afumării prin injectare sau imersie în soluție de fum a produselor din carne. Pe eticheta produselor de carne, în general, este menționată metoda de afumare a produsului: aroma de fum, fum lichid sau cu fum natural. Sper să îți fie de folos aceste informații.

Legume– pe lângă cartofi, în ciorbă se pun rădăcinoase, ceapă, dovlecei, ardei gras. Baza acestei ciorbe sunt legumele, mai puțin carnea.

Borș– pentru acrit este bun borșul de putină, de casă dar și borșul pasteurizat care se găsește în comerț. Alte ingrediente folosite pentru acrirea a ciorbei sunt zeama de varză murată, suc de lămâie, oțet sau zarzăre verzi. Borșul se fierbe separat și se adaugă în ciorbă cu 10 minute înainte de a opri focul.

Smântână- dacă dorești să adaugi smântână în ciorbă, poți folosi smântână lichidă amestecată cu un gălbenuș. Smântâna lichidă nu se ”brânzește în ciorbă” față de smântâna fermentată.

Verdețuri– în general, pentru ciorbe, leușteanul proaspăt verde este cel mai folosit în Moldova. Desigur, poți adăuga mărar, pătrunjel sau tarhon în funcție de cum îți place.

Ingrediente

  • 200 grame șuncă afumată
  • 2 morcovi de mărime medie
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 felie de groasă de țelină
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă
  • 1 ardei kapia
  • 5 cartofi roșii sau galbeni
  • 1 litru borș
  • sare
  • leuștean verde sau uscat

Mod de preparare

1. Ceapa și morcovii se curăță și se toacă mărunt.
2. Șunca afumată se taie în bucăți mici și se pune la prăjit în oală. Peste șuncă se adaugă ceapa și morcovii mărunțiți. Se lasă la călit cu o cană de apă. Se amestecă pentru a nu se prinde de oală.
3. Între timp se curăță rădăcinoasele împreună cu ardeiul kapia. Legumele se taie mărunt și se pun în oală. Se toarnă 2-3 litri de apă, în funcție de capacitatea vasului. Se lasă la fiert până toate legumele devin moi.
4. Cartofii se curăță de coajă și se taie cuburi. După ce legumele au fiert se adaugă cuburile de cartofi.
5. Separat, într-o crăticioară se pune borșul la fiert. După ce dă în clocot se închide focul.
6. Se toarnă borșul în oală și se adaugă sare. Ciorba se mai lasă până dă un clocot apoi se închide focul.
7. Se bate un gălbenuș de ou cu smântână lichidă apoi se toarnă în ciorbă. Se amestecă bine și se pune capacul la oală. După 10 minute ciorba este numai bună de servit, împreună cu o mămăliguță caldă și un ardei iute.

Să vă fie de folos!

Etape de preparare Ciorbă acră de cartofi cu șuncă afumată
Etape de preparare Ciorbă acră de cartofi cu șuncă afumată

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.9 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *