Ciorbă de burtă de vită. Rețeta simplă pentru începători

Ciorba de burtă este unul dintre preparatele pe care foarte puține gospodine reușesc să îl facă. Cu rețeta de mai jos însă, cu siguranță oricine poate pregăti o ciorbă de burtă delicioasă.

Scris de: Oana Matei

27 Jun. 2022

Ciorbă de burtă de vită. Rețeta simplă pentru începători

Ciorbă de burtă de vită, cea mai simplă și ușoară rețetă. O poate prepara chiar și un începător. Ciorba de burtă este o ciorbă pe care o prepar foarte des, indiferent că este iarnă sau vară, fiind o ciorbă  extrem de apreciată la noi acasă. Se prepară și se consumă în diferite moduri, cu legume sau fără, cu oțet sau lămâie, cu usturoi sau ardei iute.

Ciorbă de burtă de vită. Cea mai ușoară rețetă

Eu prefer să o prepar doar din oase și carne, ca legume adaug doar morcov pentru culoare. Nu îmi place să pun legume in ciorba de burtă, imi place să simt gustul specific al acestei ciorbe. Oasele potrivite pentru ciorba de burtă sunt oasele de la încheieturi, capetele de oase cu sita aferentă. Ele dau textura lipicioasă și gustul aromat al ciorbei. De asemenea, folosesc smântână lichidă pentru a evita aspectul de „tăiat” al ciorbei.

Nu pun mujdeiul de usturoi în oala cu ciorba de burtă, îl servim separat, motivul este că mujdeiul de usturoi fermentează și grăbește termenul de valabilitate al ciorbei.

Ingrediente

  • 1 kg oase vită
  • 2 kg burtă curățată
  • 4 lingurițe de sare

Pentru final

  • 2 morcovi rași fin
  • 3 gălbenușuri
  • 400 ml smântâna lichidă

Pentru servit

smântână acră, mujdei de usturoi, oțet, ardei iute și pâine

  • 1 kg oase vită
  • 2 kg burtă de vită curațată ( proaspătă, nu prefiartă)
  • 2 morcovi
  • 3 gălbenușuri
  • 400 ml smântâna lichidă
  • sare, piper
Ciorbă de burtă de vită
ingrediente ciorba de burta- reteta incepatori

Mod de preparare

1. Oasele se spală și se lasă în apă rece pentru 30 de minute. Dacă vreți să iasă ciorba gustoasă, lăsați oasele in apă rece apoi puneți la fiert la foc mic.
Astfel, albumina din oase/ carne se dizolvă in apă rece, făcând ciorba mai gustoasă.

2.Am pus oasele la fiert in 5 litri de apă, pentru aproximativ o oră, apoi am strecurat zeama, poate conține impurități sau așchii de la oase.

3. Eu prefer sa cumpăr burtă de vită gata curățată, fără grăsime/ miros iar culoarea să fie albă.

Am completat oala cu apă până la 3,5 litri, am adăugat burta tăiată fășii, de 3-4 cm pe care le- am fiert până când  au devenit moi.

4. Am curățat morcovii și i- am dat pe răzătoare, apoi i- am pus la călit in ulei.
Morcovii dau o culoare apetisantă ciorbei de burtă. După călire, am pus morcovii in ciorbă.

5. Am adăugat sare si piper, după care am stins focul.

6. Cu telul, am bătut bine gălbenușurile cu smântână și puțină zeamă caldă, pentru a nu se brânzi, apoi am turnat
mixul in oala cu ciorbă. Neapărat, focul să fie stins cu 5 minute înainte pentru a preveni coagularea gălbenușurilor..

Noi mâncăm ciorba de burtă cu mujdei de usturoi sau ardei iute și oțet, fiecare își pune in farfurie după cât și cum dorește.

Poftă bună!

Sfaturi pentru prepararea burții de vită necurățate

Dacă nu găsiți burtă de vită gata curățată, iată cum se prepară

  • se curăță bine de toată grăsimea de pe partea exterioară și se freacă cu sare și ceapă tăiată in felii, pentru a-i scoate mirosul
    specific
  • burta de vită se spală în mai multe ape călduțe, apoi se pune in apa rece împreună cu o linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu care va
    neutraliza acidul clorhidric ce se găsește din abundenta in musculatura stomacului
  • se lasă la frigider până a doua zi când se va spăla din nou în mai multe ape
  • se pune la fiert în 5 litri de apă pentru 3-4 ore, până se înmoaie bine burta
  • oasele de vită le fierbeți separat, timp de oră
  • după ce au fiert oasele, strecurați zeama și o turnați in oala cu burta de vită

Poți încerca și rețeta de Noodles sau tăiței de orez cu carne de pui și legume

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *