Ciorbă de burtă de vită, cea mai simplă și ușoară rețetă. O poate prepara chiar și un începător. Ciorba de burtă este o ciorbă pe care o prepar foarte des, indiferent că este iarnă sau vară, fiind o ciorbă extrem de apreciată la noi acasă. Se prepară și se consumă în diferite moduri, cu legume sau fără, cu oțet sau lămâie, cu usturoi sau ardei iute.
Eu prefer să o prepar doar din oase și carne, ca legume adaug doar morcov pentru culoare. Nu îmi place să pun legume in ciorba de burtă, imi place să simt gustul specific al acestei ciorbe. Oasele potrivite pentru ciorba de burtă sunt oasele de la încheieturi, capetele de oase cu sita aferentă. Ele dau textura lipicioasă și gustul aromat al ciorbei. De asemenea, folosesc smântână lichidă pentru a evita aspectul de „tăiat” al ciorbei.
Nu pun mujdeiul de usturoi în oala cu ciorba de burtă, îl servim separat, motivul este că mujdeiul de usturoi fermentează și grăbește termenul de valabilitate al ciorbei.
Pentru final
Pentru servit
smântână acră, mujdei de usturoi, oțet, ardei iute și pâine
1. Oasele se spală și se lasă în apă rece pentru 30 de minute. Dacă vreți să iasă ciorba gustoasă, lăsați oasele in apă rece apoi puneți la fiert la foc mic.
Astfel, albumina din oase/ carne se dizolvă in apă rece, făcând ciorba mai gustoasă.
2.Am pus oasele la fiert in 5 litri de apă, pentru aproximativ o oră, apoi am strecurat zeama, poate conține impurități sau așchii de la oase.
3. Eu prefer sa cumpăr burtă de vită gata curățată, fără grăsime/ miros iar culoarea să fie albă.
Am completat oala cu apă până la 3,5 litri, am adăugat burta tăiată fășii, de 3-4 cm pe care le- am fiert până când au devenit moi.
4. Am curățat morcovii și i- am dat pe răzătoare, apoi i- am pus la călit in ulei.
Morcovii dau o culoare apetisantă ciorbei de burtă. După călire, am pus morcovii in ciorbă.
5. Am adăugat sare si piper, după care am stins focul.
6. Cu telul, am bătut bine gălbenușurile cu smântână și puțină zeamă caldă, pentru a nu se brânzi, apoi am turnat
mixul in oala cu ciorbă. Neapărat, focul să fie stins cu 5 minute înainte pentru a preveni coagularea gălbenușurilor..
Noi mâncăm ciorba de burtă cu mujdei de usturoi sau ardei iute și oțet, fiecare își pune in farfurie după cât și cum dorește.
Poftă bună!
Dacă nu găsiți burtă de vită gata curățată, iată cum se prepară
Poți încerca și rețeta de Noodles sau tăiței de orez cu carne de pui și legume