Clătitele se fac ușor, nu ai nevoie de multe ingrediente, iar timpul de preparare este scurt. În perioada postului de Paște, nu se consumă lapte și ouă, dar există un alt înlocuitor pentru fiecare dintre acestea. Însă nu foarte multă lume știe acest truc. Pentru a vă convinge, urmăriți rețeta de mai jos pentru clătite pufoase de post. Iată cu ce poți înlocui ouăle și laptele.
Pentru a vă pregăti clătitele preferate, trebuie să folosiți o tigaie bună de care alimentele nu se lipesc. Sigur că puteți pregăti aceste clătite pufoase de post în orice altă perioadă din an, dacă nu aveți la îndemână ingredientele necesare. Puteți înlocui laptele și ouăle, alimente interzise în perioada postului, cu altele, recomandate mai jos. Postul Paștelui a început pe 7 martie și durează 40 de zile, până pe 24 aprilie când se sărbătorește Învierea Domnului.
Primul pas este să amestecați într-un vas zahărul, făina, sarea și zahărul vanilat. Apoi adăugați apa minerală și uleiul, amestecând cu telul, pentru a nu se forma cocoloașe.
Dacă aluatul este prea gros, puteți turna încă puțină apă minerală. Dacă aluatul este subțire, puteți adăuga făină până obțineți conținutul dorit. Turnați aluatul în tigaie, cu un polonic sau cu o ceașcă, coaceți pe ambele părți, iar apoi adăugați umplutura care poate fi gem, miere și fructe.
Se știe că în timpul postului este interzis consumul de carne și produsele din lapte, pește, vin și ulei. Există însă o gamă variată de produse pe care le puteți consuma fără probleme. Postul Paștelui este considerat unul dintre cele mai grele posturi pe care le țin credincioșii.
„Eu postesc fără carne. Mănânc aproape numai peşte, brânzeturi şi, din când în când, ouă. Iarna mănânc, uneori, vită, porc sau oaie, curăţând la micron grăsimea în exces. Cred că pateul vegetal, margarina, produsele «de post» fabricate «de casă», sunt copii pseudocomestibile ale tabloului lui Mendeleev, dubitabil igienice, iar foietajele, pateurile şi plăcintele vândute din abundenţă în patiserii în această perioadă înfundă coronarele, din cauza grăsimilor saturate, adică rele”, explică medicul Simona Tivadar pentru News.ro.
„Dacă salata cu cartofi este înecată în ulei, îmbunătăţită cu seminţe de floarea-soarelui şi dovleac, nu va plăcea colecistului. Ghiftuiala cu produse de acest fel nu are legătură cu postul”, explică Simona Tivadar.
„Mâncaţi miercurea şi vinerea doar legume şi fructe, nu drăcuiţi în trafic şi veţi fi mai aproape de Rai. Altfel vă apropiaţi mai mult de bypass-ul coronarian sau veşnica pomenire, nu neapărat duioasă”, mai spune medicul.