Coafura care a fost interzisă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un simbol al Hollywood-ului vintage. A fost purtată de Veronica Lake, un nume de referință în cinematografia anilor 1940.
În timp ce a jucat într-o serie de filme populare, inclusiv „I Wanted Wings” și „I Married A Witch”, ea a fost cunoscută pentru coafura ei iconică „peek-a-boo”. Actrița și-a schimbat look-ul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o mișcare determinată de guvernul Statelor Unite. După cum spune povestea, coafura iconică a Veronicăi Lake nu a apărut pur întâmplător.
Într-o zi, în timp ce filma, părul i-a acoperit unul dintre ochi și treptat a devenit marca ei de stil. Ca atare, cei care se ocupau de coafura ei au început să-și aranjeze intenționat părul peste un ochi. Acest aspect a devenit rapid o tendință. Femeile se grăbeau la saloane pentru a-și coafa părul într-un mod similar. O publicație în vogă atunci, Life a dedicat un articol întreg look-ului și nebuniei pe care acesta l-a provocat.
În acea perioadă Statele Unite au intrat oficial în al Doilea Război Mondial după ce japonezii au bombardat Pearl Harbor. Odată cu înrolarea bărbaților în armată, femeile au fost nevoite să-și ocupe locurile pe linia de producție. Ca atare, multe au preluat slujbe în fabrică și alte poziții ocupate anterior de bărbați. În timp ce femeile erau dornice să se dedice războiului, coafura „peek-a-boo” a lui Veronica Lake le-a expus unui risc mai mare de a se răni. Părul lor putea rămâne blocat în mașini. Printre numeroasele vedete de la Hollywood care au promovat lupta femeilor implicate în război, s-a numărat și Veronica Lake. Astfel, guvernul i-a cerut lui Lake să-și schimbe coafura cu una care să le permită femeilor să lucreze în siguranță într-o fabrică. Ea a și-a dezvăluit astfel noul ei look: rola de victorie. S-a numit așa din două motive. Primul a fost că a făcut un „V” când este văzut din spate. În al doilea rând, a promovat alegerea țării și „victoria” asupra vanității.
Pentru a promova aspectul, Lake a lansat un tutorial de păr pe care să-l urmeze femeile. Acesta a prins, iar multe locuri de muncă au înregistrat o scădere a incidentelor legate de utilaje. Schimbarea coafurii nu a fost singurul mod în care Lake a contribuit la efortul de război. A călătorit în toată țara pentru a strânge bani pentru obligațiuni de război.
Noua ei coafură i-a afectat însă carieră. În timp ce femeile au adoptat noua coafură a Veronicăi Lake, aceasta nu a fost la fel de apreciată de fanii ei. Noul look o făcea să pară mai în vârstă și i-a determinat pe alții să nu o mai vadă ca pe o femeie fatală și misterioasă. Lake a început să piardă din rolurile principale la Hollywood. Mulți au atribuit acest lucru schimbării coafurii ei, dar se spunea că avea și un comportament dificil pe platou. Starleta avea și probleme cu alcoolul, obicei care s-a înrăutățit doar după ce filmul ei din 1944, „The Hour Before Dawn”, a eșuat la box office. Aceasta a avut o singură apariție într-un film în anii 1950, dar a avut numeroase invitații la televizor. A încercat să-și revitalizeze cariera în 1966, jucând rolul Theresei din „Footsteps in the Snow”, dar nu a reușit să-și reia cariera. Veronica Lake a murit în iulie 1973, la vârsta de 50 de ani. Cauza a fost atribuită insuficienței renale acute și hepatitei, ambele fiind rezultatul consumului ei de alcool.
sursa foto: instagram.com