Cod rutier 2022. Care sunt noile limite de viteză, în 2022, în România

Ce amendă poți primi dacă încalci limita de viteză
Cod rutier 2022. Care sunt noile limite de viteză, în 2022, în România

La începutul acestui an au intrat în vigoare mai multe modificări ale Codului Rutier menite să reducă numărul accidentelor produse pe drumurile publice. Totodată, noile prevedere vizează și adoptarea unui comportament mai puțin agresiv al șoferilor atunci când se află la volan. Iată care sunt noile limite de viteză de pe drumurile publice și ce amenzi se pot aplica în cazul depășirii acestora.

Cod rutier 2022. Care sunt noile limite de viteză, în 2022, în România

Potrivit statistiticilor, România se află an de an în topul țărilor la nivel european cu cele mai multe victime rezultate din accidente rutiere. Principala cauză o reprezintă viteza excesivă.

Noile modificări ale Codului Rutier, intrate în vigoare la începutul lui 2022, au fost adoptate cu scopul reducerii accidentelor produse pe drumurile publice.

Limita maximă de viteză pe raza unei localități a fost menținută la 50 km/h. Sunt însă și câteva excepții care prevăd că pe anumite sectoare de drum dintr-o localitate, administratorul drumului poate stabili, în funcție de gradul pe periculozitate, limite mai mari de viteză pentru categoriile A și B, dar care să nu depășească 80 km/h.

Cea mai importantă modificare se referă la limita de viteză pe drumurile expres (DEx), adică acele drumuri naţionale de mare viteză. Astfel, conform noilor prevederi legale, limita de viteză pe drumurile expres a crescut de la 100 km/h cât era până în acest an, la 120 km/h.

Conducătorii auto nu vor avea însă ocazia să se bucure prea mult de această nouă reglementare, deoarece, în momentul de față, în România există doar 40 de km de drum expres.

Ce arată noul Cod Rutier

Iată care sunt limitele de viteză prevăzute în noul Cod Rutier:

Categoriile A și B: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri;

Categoriile C, D și D1: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;

Categoriile A1, B1 și C1: 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri

Tractoare și mopede: 45 km/h

Ce sancțiuni se aplică dacă depășești limita de viteză

În prezent, valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei. Aceasta a fost stabilită în 2017, când salariul minim net pe economie era de 1450 de lei. Șoferii care nu respectă noile prevederi legale în ceea ce privește limitele de viteză riscă amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni. Concret, aceștia vor fi sancționați cu 9 până la 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

În plus, a fost introdusă o nouă sancțiune care se referă la depășirea cu mai mult de 70 km/h a limitei de viteză maximă admisă pe un anumit sector de drum. Astfel, șoferii care prinși că circulă cu mai mult de 70 km/h vor primi amendă de până la 2.900 de lei și se vor alege cu permisul suspendat pe o perioadă de 120 de zile.

De asemenea, conducătorii auto depistați conducând cu o viteză mai mare de 50 de km/h față de limita maximă admisă se vor alege cu o amendă de 2.900 de lei și cu permisul suspendat pe o perioadă de 90 de zile.

Prevederea potrivit căreia șoferii pot plăti jumătate din cuantumul amenzii în termen de 15 zile a rămas în vigoare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *