În perioada Sărbătorilor, cele mai apreciate deserturi rămân cele preparate în casă. Chiar dacă avem opțiunea de a cumpăra eclere de la cofetărie, cele făcute în casă, de la zero, sunt cele mai gustoase. Deși se găsesc coji de cumpărat, acestea pot fi preparate în timp scurt și nu sunt deloc greu de făcut. Cum faci coji de eclere, rețeta ușoară și rapidă, din aluat opărit.
Atunci când vine vorba despre patiserie, există câteva trucuri care îți garantează rezultate deosebite de fiecare dată. Cojile de eclere se pot face din aluat opărit, adică un tip de aluat în care făina este adăugată în lapte fierbinte. Acest tip de aluat nu conține niciun agent de afânare, motiv pentru care trebuie să lucrăm repede și corect, pentru a obține coji de eclere pufoase și aerate.
Aluatul opărit poate fi folosit atât pentru a pregăti coji de eclere, cât și pentru a face coji pentru choux a la creme. Este ideal să pregătești cojile cu o zi înainte de a le umple cu cremă, pentru a nu deveni sfărâmicioase.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune într-un vas pe foc laptele, apa, untul și sarea. Când amestecul ajunge la punctul de fierbere, dă focul mic și adaugă făina în ploaie. Amestecă energic cu o lingură de lemn, pentru a zdrobi cocoloașele care se formează. Lasă pe foc și continuă să amesteci pentru a usca aluatul, până când acesta se dezlipește de fundul vasului, iar acolo se creează o peliculă albicioasă.
După ce aluatul s-a răcit, încorporează unul câte unul ouăle, amestecând cu un mixer sau cu robotul de bucătărie. Între timp, încinge cuptorul la temperatura maximă. Pune compoziția într-un poș și modelează cojile de eclere la dimensiunea dorită, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu le pune foarte aproape una de alta, pentru că se vor umfla în timpul coacerii și se pot lipi între ele.
Dă tava la cuptor, la 230 de grade, pe treapta din mijloc. După primele 15 minute, redu temperatura la 170 de grade și mai coace cojile de eclere încă 20 de minute. Este important să nu deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii. Când sunt rumenite, vei ști că sunt gata. Lasă cojile de eclere să se răcească, după care le poți tăia pe jumătate și le poți umple cu crema preferată.