Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului

Condimentele, miracolul din bucătăria ta

Scris de: Oana Matei

01 Jul. 2023

Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului

Mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie lipsită de gust sau plictisitoare. Există o modalitate simplă și plină de arome de a reduce zahărul și grăsimile din preparatele tale – condimentele! Aceste mici comori culinare nu doar că oferă o varietate de arome, dar pot transforma mâncarea într-o experiență senzorială plăcută și sănătoasă.

Transformă-ți mâncarea sănătoasă și gustoasă: Redu zahărul și grăsimile cu ajutorul condimentelor

Când ne referim la alimentație sănătoasă, nu ne referim doar la tipul de mâncare pe care îl alegem, ci și modul de preparare. Desigur, în loc să prăjim pește, știm că este mai sănătos să îl preparăm la cuptor sau pe grătar. Un alt aspect important de care să ținem cont atunci când gătim sănătos, este acela de a ne îmbogăți preparatele cu condimente și ierburi aromatice. Datorită gustului puternic și aromat, acestea pot fi adăugate în preparate, înlocuind parțial cantitatea de grăsime sau zaharuri folosite în mod normal. Hai să vezi care sunt aceste condimente și cum le poți folosi.

Arome naturale și înlocuitori pentru zahăr

Cel mai simplu mod de a ne îndulci deserturile într-un mod sănătos sunt folosirea fructelor proaspete, coapte sau uscate (măr, banane, smochine și pere) sau a legumelor dulci (dovleac, morcov și sfeclă roșie). Toate pot fi folosite in diverse rețete pentru a face aluat de biscuiți, sosuri sau siropuri, ca atare sau amestecate cu lapte sau cu băuturi vegetale. În plus, preparatele sunt mai colorate și mai atractive pentru copii.

O altă variantă pentru a obține acest efect este sa apelezi la nuci (migdale, alune, fistic, nuci sau castane) si anumite condimente dulci (scorțișoara, vaniliă, nucșoara si ghimbirul). Datorită proprietăților lor organoleptice, acestea sunt adeseori utilizate în produsele de cofetărie.

Condimente de pus în loc de sare

Pe de altă parte, există ierburi aromatice sau condimente iuți care ne pot ajuta să reducem aportul de sare din dietă. În salate sau preparate din carne și pește se adaugă de obicei busuioc, pătrunjel, mărar, cimbru sau rozmarin care oferă preparatului o aromă proaspătă și răcoritoare, dar și unele valențe medicinale, datorită puterii lor antiseptice, antiinflamatorii și antibacteriene.

Condimentele picante precum curry, ardei roșu, cayenne sau chili sunt ideale pentru condimentarea cărnurilor marinate, orezului sau a peștelui și au avantajul că, pe lângă adăugarea de aromă, pot reduce cantitatea de alimente consumate, datorită prezenței capsaicinei care ajută la reglarea apetitului.

Grăsimi bune

În ceea ce privește grăsimile, trebuie evitate cele dăunătoare sănătății precum uleiul de palmier și produsele care tind să-l conțină, precum produsele de patiserie ultraprocesate sau industriale. Folosește uleiul de măsline extravirgin, deoarece este bogat în grăsimi mononesaturate, acid oleic și antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de boli coronariene, precum și a nivelului ridicat de colesterol din sânge, deși cantitățile trebuie controlate, deoarece conține multe calorii.

Alege să gătești mâncăruri cu conținut de proteine (carne, ouă) și legume în detrimentul alimentelor prăjite, a pastelor, a panetajelor, precum șnițelele, crochetele, etc.

Vezi și Dieta femeilor leneșe. Obiceiuri sănătoase care te ajută să slăbești 

Sfaturi practice pentru utilizarea zilnică a condimentelor

  • Folosește sare aromatizată cu condimente

Amestecă sarea cu ierburi aromatice și condimente și vei avea multiple avantaje: pe de o parte, vei reduce consumul de sare, ameliorând probleme precum retenția de lichide sau hipertensiune arterială, pe de altă parte vei profita de ingredientele active ale condimentelor pentru a îmbunătăți digestia și a accelera metabolismul.

  • Redu pofta de dulce cu ajutorul condimentelor

Utilizarea condimentelor precum scorțișoara sau cuișoarele, îți vor oferi nutrienți sănătoși, precum și un gust plăcut deserturilor tale. În plus, acestea au proprietatea de a reduce pofta de dulce sau de ronțăială.  De câte ori te confrunți cu dorința nestăvilită de a servi ceva dulce, ronțăie un batonaș de scorțișoară, vei vedea cum instant pofta se va potoli.

Condimentele nu doar că îmbunătățesc gustul preparatelor, dar pot înlocui cu succes zahărul și grăsimile în bucătărie. Scorțișoara, ghimbirul, vanilia, turmericul și busuiocul sunt doar câteva dintre condimentele care pot oferi un gust senzațional și sănătos mâncărurilor. Experimentați cu aceste condimente și bucurați-vă de o bucătărie plină de arome delicioase și opțiuni mai sănătoase pentru corpul dumneavoastră.

Vezi și Cu ce poți înlocui pâinea. Alternative care pot fi o opțiune excelentă pentru dieta ta

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *