Condimentele expiră? Cât rezistă de fapt. Cum se depozitează corect

Condimentele au termen de valabilitate?

Scris de: Oana Matei

10 Nov. 2023

Condimentele expiră? Cât rezistă de fapt. Cum se depozitează corect

Condimentele sunt un ingredient esențial în bucătăriile din întreaga lume. Acestea sunt utilizate pentru a da gust și arome unice preparatelor culinare. Însă, mulți dintre noi suntem nedumeriți cu privire la cât de mult pot fi păstrate condimentele înainte de a expira și dacă acestea își pierd gustul după ce au expirat. Condimentele nu se deteriorează în același fel ca produsele perisabile. Cu toate acestea, în timp, acestea pot să-și piardă puterea și intensitatea aromei.

Care este perioada de valabilitate a condimentelor?

Mulți dintre noi presupunem că condimentele nu expiră niciodată sau că, în cel mai rău caz, pot rezista pentru totdeauna, însă adevărul este departe de aceasta idee. Condimentele, similar altor alimente, se deteriorează în timp. Pe măsură ce trece timpul, compușii organici și uleiurile esențiale care conferă condimentelor aroma și gustul lor caracteristic devin mai slabe, iar rezultatul final poate fi o experiență culinară dezamăgitoare.

Condimente care își pierd aroma mai repede

Sunt cele pe care trebuie să le reînnoim la fiecare 3 sau 4 luni. Acest grup include toate ierburile uscate precum pătrunjelul, busuioc, cimbru, rozmarin, oregano, mărar, amestecurile de condimente care le conțin și unele condimente măcinate precum turmeric, praf de usturoi și ceapă, ardei măcinați sau pudră de ghimbir.

Condimentele expiră? Ce trebuie să știi

Condimente măcinate

Condimentele măcinate ar trebui reînnoite de câteva ori pe an sau cel mult, la fiecare 8 sau 9 luni. Din această categorie fac parte condimente precum: boia de ardei, scorțișoară măcinată, nucșoară măcinată, scorțișoară, pudră de cayenne, etc.

Condimente întregi

Condimente precum batoane de scorțișoară, semințe de coriandru, semințe de fenicul sau anason, chimen, boabe de piper pot rezista până la 2 ani dacă sunt păstrate in condiții potrivite.

Vezi și Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta

Cum să păstrezi ierburile uscate și mirodeniile astfel încât să-și mențină aroma?

Dacă nu sunteți sigur cum să depozitați mirodeniile în bucătărie , iată câteva sfaturi și trucuri:

  1. Păstrați condimentele într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumină. Lipsa acestor factori accelerează alterarea proprietăților acestuia.
  2. Frigiderul, de exemplu, nu este recomandat pentru depozitarea condimentelor deoarece este un mediu umed. Ideal este să le depozitați într-un dulap sau sertar, departe de surse de căldură și lumină.
  3. Asigurați-vă că păstrați întotdeauna condimentele în borcane curate și ermetice .
  4. Când le folosiți pentru gătit, evitați să atingeți conținutul borcanelor cu mâinile. Folosiți o lingură curată pentru a măsura cantitatea de care aveți nevoie și apoi închideți recipientul din nou.
  5. Dacă pregătiți mirodeniile acasă, folosind plante din grădină, procesul de uscare trebuie să fie făcut în mod corect și folosiți etichete pentru a data borcanele.

Vezi și Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *