Consumul excesiv de sare dăunează sănătății noastre, iar acest lucru este deja cunoscut de întreaga lume. Dar și lipsa acesteia poate provoca probleme în organism deoarece este principala sursă de iod. Statisticile arată că aproximativ 85% dintre oameni consumă zilnic foarte multă sare, peste limita admisă.
Sarea este cel mai popular condiment din bucătărie și este folosit aproape la orice tip de mâncare pentru gust deosebit. Trebuie însă să fim foarte atenți la cantitatea de sare pe care o folosim deoarece, în exces, poate avea efecte negative asupra sănătății.
Potrivit cardiologilor, consumul excesiv de sare poate provoca creșterea tensiunii arteriale. Astfel, e bine să limită consumul de sare și să o înlocuim în alimentație cu alte ingrediente, scrie impact.ro. Vezi mai jos care este condimentul care înlocuiește sarea.
Sarea de masă, așa cum o știm noi, este clorură de sodiu, formată din 60% clor și 40% sodiu – substanțe sunt necesare pentru echilibrul electroliților. Peste acestea se adaugă o cantitate mică de iod, în cazul sării iodate.
„Sarea conține sodiu, un mineral important pentru organism, cu rolul de a menține echilibrul fluidelor în interiorul celulelor și de a contribui la funcționarea optimă a impulsurilor nervoase și musculare, precum și la asimilarea unor nutrienți din intestinul subțire“, scrie epochtimes-romania.com.
Potrivit recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, un adult care nu are probleme de sănătate, are voie să consume șase grame de sare pe zi, adică aproape o linguriță. Din păcate însă, statisticile arată că românii consumă în medie aproximativ 12 grame de zare pe zi, adică dublu față de recomandările specialiștilor.
Specialiștii recomandă să înlocuim sarea pentru a fi sănătoși și să încercăm să folosim alte condimente. De asemenea, să nu uităm că există deja o mulțime de alimente pe care le consumăm zilnic și care conțin deja sare. Vezi mai jos care sunt ingredientele din bucătăria noastră care pot înlocui sarea:
Pentru a putea folosi aceste alternative puneți ingredientele într-un blender și acționați până când amestecul se transformă în pulbere. Folosiți-o apoi pentru a condimenta mâncarea, înlocuind astfel sarea.