Odată cu începutul verii și țânțarii își fac rapid apariția. Pentru a-i îndepărta poți folosi o mulțime de aparate sau alte soluții din comerț, însă există și câteva lucruri pe care le poți face tu acasă. Spre exemplu, câteva plante puse în ghivece vor ține țânțarii la distanță întotdeauna.
Plantele aromatice sunt o soluție foarte bună împotriva țânțarilor. Pune în câteva ghivece astfel de plante: mentă, levănțică, cimbru, busuioc sau mărar și vei vedea că țânțarii vor sta la distanță de casa ta.
Lavanda, de asemenea, este de mare folos atunci când țânțarii își fac apariția în casa ta. Fie că alegi uleiul esențial de lavandă, fie ramuri ale plantei, asigură-te că mirosul ei este la fiecare pervaz al casei, scrie dcmedical.ro. totodată, și uleiurile esențiale de mentă, cedru sau eucalipt sunt eficiente în astfel de situații.
Alt remediu împotriva țânțarilor sunt frunzele de dafin sau frunzele de nuc. Strânge mai multe și dă-le foc într-un bol, apoi treci cu fumul prin toate camerele din casă. Țânțarii vor sta la distanță imediat cum simt acest miros de fum de frunze de dafin sau de nuc.
Un studiu încă din 2007 a demonstrat că zațul de cafea este o metodă foarte eficientă pentru a alunga țânțarii din casă. Amestecul din zaț de cafea și apă pulverizat prin casă distruge larvele de țânțari, nu doar că îi alungă.
Dacă pleci la iarbă verde și știi că este o zonă unde pot fi mulți țânțari folosește vanilie. Tot ce trebuie să faci este să folosești un spray pe bază de ulei natural de vanilie sau extract natural de vanilie. Amestecă acest ulei cu apă și pune lichidul într-o sticlă cu pulverizator. Poate fi folosit oricând, ori de câte ori este necesar.
Piperul negru, inamicul țânțarilor. Acest condiment este de mare ajutor deoarece substanța chimică pe care o conține alungă țânțarii, dar și muștele sau alte insecte.
Un studiu recent a dezvăluit o nouă modalitate de a ține departe țânțarii. Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Washington a descoperit că țânțarii zboară de obicei către anumite culori. Țânțarii au reacționat la anumite culori aprinse cum sunt roșu, portocaliu, negru și cyan. Totul după ce au detectat un gaz indicator din respirația cercetătorilor. Totodată, s-a remarcat că aceste insecte ignoră adesea culori precum verde, violet, albastru și alb.