Condimentul pe care trebuie să îl pui neapărat în varza murată. Fiecare gospodină are secretul ei atunci când vine vorba de pus murături, iar varza în saramură nu face excepție. Există numeroase rețete de varză murată în funcție de fiecare zonă în parte, iar diferența constă în condimentele pe care aleg să le pună. Cu această rețetă însă cu siguranță nu vei da greș. Este ușor de preparat, iar savoarea este cu totul deosebită.
Gospodinele se pregătesc să pună murăturile pentru iarnă. Castraveți, gogonele, gogoșari, varză și chiar pepene sau struguri sunt printre cele mai consumate de către români.
Varza murată la butoi este însă una dintre „vedetele” culinare ale sezonului rece. Ea poate fi mâncată ca atare sau folosită pentru a face sarmale.
De obicei, varza se pune la murat cam pe lafârștiul lunii octombrie, început de noiembrie, când vremea începe să se răcească. Ea se murează destul de lent, cam în 6-8 săptămâni, în funcție de temperatura locului unde este depozitat butoiul.
Numărul de verze cumpărate diferă de cât de mare este butoiul pe care îl folosim. Astfel, într-un butoiaș de 30 de litri, încap cam 9 verze bine îndesate.
Atunci când mergem la piață este important să ne uităm după verze cât mai plate, turtite și îndesate, cu foi cât mai subțiri. Cele rotunde au foile mai groase.
Potrivit savoriurbane.ro, pentru un butoi de 30 de litri avem nevoie de următoarele ingrediente:
Mai întâi îndepărtăm frunzele exterioare cu defecte, apoi cu un cuțic cu lama scurtă trebuie îndepărtat cotorul verzei. Varza trebuie scobită cât mai adânc pentru ca saramura să pătrundă mai ușor dinspre interior către frunze.
Dacă nu îndepărtăm cotorul cât mai bine, varza se va mura mai greu dinspre exterior, riscând ca zona din mijloc să rămână neacrită și tare.
Pe fundul butoiului trebuie așeazate cam jumătate din condimentele amintite (cimbru uscat, mărar uscat, ardei iuți, semințe de chimen). Ulterior trebuie puse verzele. Atenție! Acestea trebuie bine îndesate astfel încât să nu existe spații „moarte”. Iar dacă nu îți încap toate verzele întregi în butoi, pe una dintre ele o poți tăia în patru.
Apoi preparăm saramura. Aproximativ 18 litri de apă rece cu 450 g de sare neiodată. Lichidul trebuie turnat peste verze.
Apoi introducem ardeii iuți printre verze și adăugăm restul condimentelor deasupra.
Important! Verzele trebuie să fie bine acoperite de saramură, așa că ar fi indicat să folosești o greutate. După care înfiletezi butoiul bine și îl pui la loc răcoros.