Condimentul pe care trebuie să-l pui în sarmale pentru a ieși gustoase. Poți să-l folosești indiferent dacă sunt cu carne sau de post

Ingredientul care face sarmalele să fie mai gustoase și mai aromate

Scris de: Daoud Andra

27 Oct. 2022

Condimentul pe care trebuie să-l pui în sarmale pentru a ieși gustoase. Poți să-l folosești indiferent dacă sunt cu carne sau de post

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai populare preparate din bucătărie românească. Acestea nu lipsesc de pe mesele românilor de sărbători, însă sunt preparate și fără să fie o ocazie specială. Indiferent că sunt cu carne sau de post, secretul pentru a ieși gustoase constă în condimentul pe care trebuie să-l pui în compoziție.

Condimentul care nu trebuie să lipsească din sarmale

Sarmalele sunt un preparat pe cât de clasic și tradițional, pe atât de pretențios uneori. Fiecare gospodină are o rețetă consacrată de sarmale, pe care o prepară cu fiecare ocazie. Indiferent că sunt de post sau cu carne, sarmalele trebuie să conțină anumite ingrediente, care le dau o aromă aparte și le fac să fie gustoase.

Chiar dacă rețetele pot fi ușor diferite de la o zonă a țării la alta, ingredientele de bază rămân aceleași. Varza murată, carnea, orezul, ceapa, condimentele și bulionul sunt baza pentru orice rețetă clasică de sarmale. În funcție de aromele pe care alegem să le folosim, sarmalele pot avea un gust ușor diferit, de la o rețetă la alta.

Unul dintre condimentele pe care ar trebui să le adaugi de fiecare dată în compoziția de sarmale este boiaua. Aceasta dă o aromă deosebită preparatului și gustul final va fi desăvârșit. Poți alege boia afumată, care are o aromă mai intensă. Adaugă boiaua atunci când călești ceapa și orezul, alături de celelalte condimente.

Condimentul pe care trebuie sa-l pui in sarmale pentru a iesi gustoase
Boiaua este condimentul care dă o aromă aparte sarmalelor

Rețetă clasică de sarmale

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată
  • 70 g orez
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță boia
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță mărar uscat
  • 500 ml suc de roșii
  • 200 g afumătură
  • varză murată

Mod de preparare:

În primul rând, pentru ca sarmalele să nu fie uscate, carnea trebuie să aibă un anumit procent de grăsime. Carnea de porc este ideală pentru sarmale, dar poți alege și carne de vită, de curcan, sau un amestec între vită și porc sau curcan și porc.

Toacă mărunt ceapa și pune-o la călit în ulei. Adaugă orezul spălat, condimentele și o jumătate de ceașcă de apă. Lasă pe foc până când ceapa a devenit sticloasă, iar orezul începe să se gătească, dar nu este complet fiert. Lasă puțin la răcit, după care adaugă totul peste carnea tocată. Amestecă bine compoziția și lasă deoparte.

Pregătește frunzele de varză murată, îndepărtând cotorul. Pune câte o lingură de compoziție pe foaia de varză și rulează sarmalele. Așază-le într-un vas cu fundul antiaderent sau într-unul de lut. În mijloc, adaugă puțină varză tocată și afumătura. Toarnă sucul de roșii și completează cu apă, astfel încât sarmalele să fie complet acoperite.

Fierbe sarmalele la foc mic, timp de 2 ore. Pentru a nu se arde, rotește din când în când vasul. Completează cu apă, dacă mai este nevoie. La final, poți pune sarmalele la cuptor pentru o jumătate de oră sau o oră, pentru a se rumeni.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *