Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai populare preparate din bucătărie românească. Acestea nu lipsesc de pe mesele românilor de sărbători, însă sunt preparate și fără să fie o ocazie specială. Indiferent că sunt cu carne sau de post, secretul pentru a ieși gustoase constă în condimentul pe care trebuie să-l pui în compoziție.
Sarmalele sunt un preparat pe cât de clasic și tradițional, pe atât de pretențios uneori. Fiecare gospodină are o rețetă consacrată de sarmale, pe care o prepară cu fiecare ocazie. Indiferent că sunt de post sau cu carne, sarmalele trebuie să conțină anumite ingrediente, care le dau o aromă aparte și le fac să fie gustoase.
Chiar dacă rețetele pot fi ușor diferite de la o zonă a țării la alta, ingredientele de bază rămân aceleași. Varza murată, carnea, orezul, ceapa, condimentele și bulionul sunt baza pentru orice rețetă clasică de sarmale. În funcție de aromele pe care alegem să le folosim, sarmalele pot avea un gust ușor diferit, de la o rețetă la alta.
Unul dintre condimentele pe care ar trebui să le adaugi de fiecare dată în compoziția de sarmale este boiaua. Aceasta dă o aromă deosebită preparatului și gustul final va fi desăvârșit. Poți alege boia afumată, care are o aromă mai intensă. Adaugă boiaua atunci când călești ceapa și orezul, alături de celelalte condimente.
În primul rând, pentru ca sarmalele să nu fie uscate, carnea trebuie să aibă un anumit procent de grăsime. Carnea de porc este ideală pentru sarmale, dar poți alege și carne de vită, de curcan, sau un amestec între vită și porc sau curcan și porc.
Toacă mărunt ceapa și pune-o la călit în ulei. Adaugă orezul spălat, condimentele și o jumătate de ceașcă de apă. Lasă pe foc până când ceapa a devenit sticloasă, iar orezul începe să se gătească, dar nu este complet fiert. Lasă puțin la răcit, după care adaugă totul peste carnea tocată. Amestecă bine compoziția și lasă deoparte.
Pregătește frunzele de varză murată, îndepărtând cotorul. Pune câte o lingură de compoziție pe foaia de varză și rulează sarmalele. Așază-le într-un vas cu fundul antiaderent sau într-unul de lut. În mijloc, adaugă puțină varză tocată și afumătura. Toarnă sucul de roșii și completează cu apă, astfel încât sarmalele să fie complet acoperite.
Fierbe sarmalele la foc mic, timp de 2 ore. Pentru a nu se arde, rotește din când în când vasul. Completează cu apă, dacă mai este nevoie. La final, poți pune sarmalele la cuptor pentru o jumătate de oră sau o oră, pentru a se rumeni.