Un preparat culinar tradițional preferat de toți românii este ciorba de fasole. Această mâncare se gătește rapid și simplu, dar un condiment secret o face și mai delicioasă și aromată! Iată ce să adaugi în ciorba de fasole după ce fierbe.
O ciorbă de fasole făcută în casă este pe gustul tuturor. De regulă, gospodinele adaugă la acest preparat afumătură, pentru a-i da un plus de savoare, dar nutriționiștii susțin că și plante aromatice pot fi folosite cu succes la ciorba de fasole. Este vorba de tarhon. Acest condiment provine din Orientul îndepărtat și este înrudit cu lemnul Domnului și cu pelinul.
„Denumirea în latina este Artemisia dranunculus și francezii adoră acest condiment. Aduce o contribuție remarcabila la înnobilarea muștarului, la salate, sosuri, castraveți murați și desigur noi românii îl iubim în ciorbe. Întâlnim multe varietăți de tarhon, cel francez este mai aromat datorita uleiurilor eterice conținute în cantitate mai mare, cel rusesc mai robust și mai puțin parfumat, dar conține cantități mici de estragol ce are efecte anticancerigene”, spune Luminița Catană, medic nutriționist.
Tarhonul este versatil și extrem de aromat, iar bucătarii îl folosesc des în bucătăria românească. Această plantă are mai multe modalități prin care poate fi conservat, prin uscare, păstrat la congelator sau pus în oțet.
Cea mai bună modalitate de conservare este cea în oțet, pentru că în acest fel își va păstra toată aroma ușor înțepătoare. În plus, se va păstra ani de zile. Iată de ce aveți nevoie:
Legăturile de tarhon se pun într-un vas încăpător și se presară sare grunjoasă peste ele, aproximativ 3-4 linguri. Frunzele se freacă bine cu sarea și se lasă la odihnit 20 de minute.
Apoi, tarhonul se așază în borcane, dar nu trebuie să tasați foarte tare frunzele, pentru ca oțetul să se scurgă mai bine. La final se adaugă oțetul și se pune un celofan sau o folie subțire de plastic peste gura borcanului. Se păstrează la frigider mult timp, chiar și după deschiderea borcanului.
Când îl folosim la diverse preparate, tarhonul se toacă mărunt, oferind un gust plăcut acrișor, înțepător și parfumat tuturor mâncărurilor.
Citește și: Ingredientul secret pe care îl adaugă măicuțele în iahnia de fasole. Va avea un gust absolut divin
Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei până devine sticloasă. Peste ceapa călită punem toate legumele, apoi apă fierbinte, o foaie de dafin și se lasă la fiert.
După 15 minute, se adaugă și roșiile cuburi, cățelul de usturoi pisat și borșul fierbinte, apoi se mai lasă la fiert cca 20 de minute.
Se stinge focul și se adaugă tarhonul tocat mărunt și pătrunjelul. Poftă bună!