Când spui Crăciun sau Paște clar gândul te duce la mâncăruri tradiționale, dar și la desert, cum ar fi cozonacul. Este un preparat care nu lipsește de pe nicio masă de sărbători. Îți spunem mai jos cum să prepar cozonac pufos după rețeta bunicii. Te vei bucura de un desert cu gust delicios, ca pe vremuri.
Se apropie Crăciunul, așadar e bine să știi o rețetă excelentă pentru cozonac cu nucă, cacao, esență de rom și tot ce îți mai place ție să găsești în acest desert delicios.
Câteva sfaturi înainte de a începe rețeta: cerne făina cu câteva ore înainte de a începe pregătirea aluatului. De asemenea, gospodinele spun că e bine ca în aceste ore să stea la căldură. Și toate celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci.
Ingredientele de care ai nevoie pentru aluatul de cozonac: un kilogram de făină, 500 ml de lapte călduț, 250 de grame de zahăr alb, 100 gr de unt la temperatura camere, 50 gr drojdie proaspătă, cinci ouă de la care vei folosi doar gălbenușul, două plicuri de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală și puțină sare.
Pentru umplutura de cozonac ai nevoie de: 250 de gr de miez de nucă măcinat, 100 gr de zahăr, cele cinci albușuri rămase de la aluat, două linguri de cacao, esență de rom și puțin sare.
Mai întâi se pune laptele la încălzit într-o oală mai mare. Se adaugă coaja de lămâie, cea de portocală, dar și cele două plicuri de zahăr și se amestecă bine. Într-un vas separat se amestecă gălbenușurile cu cele 250 de grame de zahăr până când acesta se dizolvă complet. Se pregătește imediat maiaua pentru cozonac: drojdia proaspătă amestecată cu o linguriță de zahăr până când se omogenizează. Se pun apoi trei linguri de lapte călduț și o lingură de făină și se amestecă din nou foarte bine.
Făina se pune într-un vas mare și la mijloc se adaugă maiaua. Se frământul totul și se lasă la dospit pentru aproximativ un sfert de oră până își dublează volumul. Se pune peste aluat sarea, laptele încălzit și gălbenușurile amestecate cu zahăr și trebuie să fie totul foarte bine omogenizat. Apoi începe frământarea. Prima frământare trebuie să dureze aproximativ jumătate de oră. Se lasă apoi aluatul la odihnit și se mai frământă apoi de două ori, câte 10 minute.
Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, apoi se toarnă treptat 100 de grame de zahăr și se amestecă bine. Separat, se amestecă nuca măcinată cu două linguri de cacao și esența de rom. Se adaugă peste albușurile spumă și se amestecă bine.
Aluatul pus la dospit se împarte în patru și fiecare bucată trebuie întinsă bine cu sucitorul. Deasupra se pune compoziția cu nucă și se rulează cu grijă. După ce a fost împletit, cozonacul se pune în forma de copt unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă la dospit pentru aproximativ 10-15 minute. Fiecare cozonac trebuie unt cu ou bătut și cu puțin zahăr. Vor sta la cuptor pentru aproximativ o oră sau până când se rumenesc deasupra.