Cozonacul rămâne în topul preferințelor românilor, atunci când vine vorba de desert pregătit pentru sărbători sau pur și simplu pentru familie și prieteni. Cozonacul nu se prepară greu însă, pentru a ieși perfect, trebuie să țineți cont de câteva reguli stricte. Cozonacul se coace cu ventilație sau fără? Asta este una dintre cele mai de spus întrebări. Iată mai jos ce trebuie să faceți, pas cu pas.
În cazul în care cozonacul nu este copt la temperatura potrivit, totul poate fi un eșec. Asta pentru că. Preparatul poate fi prea rumen pe esterior, dar la interior să fie crud. Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, este: Cozonacul trebuie copt la foc mic.
Cozonacul se coace la 175-190 de grade Celsius, timp de o oră.
Este foarte important să nu deschideți cuptorul în primele 25 de minute.
La începutul coacerii focul trebuie să fie mai mic.
Căldura mare produce o crustă la suprafața aluatului care împiedică creșterea normală, iar aluatul nu mai crește.
Faceți asta pe funcția căldură sus + jos + ventilație, respectiv trepta medie spre înaltă la cele pe gaz. Este important să faceți asta, pentru că trebuie să aibă timp să se încingă până ce compoziția de cozonac va fi gata.
Dacă nu aveți un termometru de bucătărie, puteți verifică dacă cozonacul este copt prin inserarea unei scobitori sau a unei lame de cuțit în mijlocul cozonacului;
Citește și: Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea
dacă scobitoarea sau lama iese curată, înseamnă că cozonacul este copt.
„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior.
Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine că sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru că produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior că să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, spune bucătarul, potrivit știridirecte.ro.
Mod de preparare aluat de cozonac
Citește și: Ce poți să faci din cozonacul rămas de la sărbători
Așezați pe masă cantitățile exacte de ingrediente de care aveți nevoie. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei.
Făina se cerne într-un vas mare și se adaugă zahărul, drojdia, ouă, lapte și unt sau uleiului. Amestecați ingredientele până când se formează un aluat moale și neted.
Citește și: Când să mănânci cozonac, dacă vrei să nu te îngrași. E important să știi asta
Dacă aluatul este prea lipicios, puteți adaugă puțină făînă, iar dacă este prea uscat, puteți adaugă puțin lapte. Lăsăți aluatul să crească într-un loc cald și acoperit, până când își dublează volumul, apoi framantati-l bine pentru a-i elimina bulele de aer. După ce așezați aluatul în tavă îl puteți băga la cuptorul încins.