Cu cât se mărește salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie 2023. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Cu cât se mărește salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie 2023. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Cu cât se mărește salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit marți la Parlament despre creșterea salariului minim. Oficialul a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în miercuri în cadrul Consilului tripartit. Măsura ar urma să intre în vigoare din prima zi a anului viitor.

Cu cât se mărește salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie 2023

Potrivit ministrului Muncii, în momentul de față, aproximativ 1,3 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim, dintre care 500.000 lucrează în construcții și agricultură. De la 1 ianuarie, venitul minim ar urma să crească la 3.000 de lei, însă varianta finală ar urma să fie discutată astăzi, într-o ședință cu membrii coaliției de guvernare.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, la Parlament, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a explicat că politicienii vor lua în calcul toate variantele pentru a-i sprijini pe angajații din România. De asemenea, el a precizat că și-ar dori ca noua variantă a salariului minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele, nu porneşti un dialog doar cu varianta ta, neascultând partenerii sociali, în speţă sindicatele şi patronatele. Aşa că toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a explicat Budăi.

Cresc pensiile și alocațiile

Întrebat câte firme au acordat cei 200 de lei neimpozabili, Budăi a răspuns că 130.000 de contracte au fost transformate, iar companiile au dat aceşti 200 de lei în plus, adică aproximativ 10%.

În momentul de față, salariul minim brut pe economie este de 2.550 de lei.

În afră de creșterea salariului minim, guvernanții doresc și majorarea pensiilor și alocațiilor pentru copii.

Citește și: „Cu cât cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2023. Anunț de la Guvern

În plus, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va continua și sprijinul financiar în valoare de 50 de euro acordat cetățenilor aflați în categoriile vulnerabile o dată la două luni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.2 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *