Odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul de făcut grătar. Pentru a obține de fiecare dată fripturi fragede și suculente, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cu cât timp înainte trebuie să scoți carnea din frigider înainte de a o pune pe grătar și cum se condimentează corect bucățile de carne.
Un grătar perfect are câteva secrete pe care bucătarii pricepuți le știu cu siguranță. Focul trebuie să fie potrivit, carnea trebuie să fie tăiată nici prea gros, nici prea subțire, iar condimentele și marinarea fac diferența. Pe lângă toate aceste aspecte, este important și să scoatem carnea din frigider cu ceva timp înainte de a o pune pe grătar.
Mulți români iau carnea direct de la rece și o pun pe grătarul încins, mai ales dacă vorbim despre mici, carne marinată sau frigărui, care sunt deja preparate. Acest obicei este greșit și strică gustul și textura fripturii. Pentru ca fibrele din carne să nu se contracte și friptura să nu iasă tare și uscată, este nevoie să scoatem carnea din frigider cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a o găti.
Acest lucru este valabil și în cazul fripturilor făcute pe tigaie sau la cuptor, nu doar pentru grătar. Carnea are nevoie de timp pentru a ajunge la temperatura ambientală, în caz contrar, șocul termic atunci când o punem din frigider direct pe foc va face ca fibrele din carne să se contracte și friptura să iasă tare.
Citește și: Când se sărează carnea de grătar. Trucul pentru a ieși perfectă
Același lucru se întâmplă și dacă adăugăm sare pe carne înainte de a o frige. Sarea face ca fibrele să se contracte, dacă este pusă înainte de gătire și să se frăgezească, dacă este pusă după ce carnea a fost luată de pe foc. În loc de sare, putem alege să marinăm carnea timp de câteva ore într-un amestec de condimente și vin. Astfel, friptura va ieși fragedă și suculentă, iar sarea poate fi adăugată ulterior.
Un alt secret al grătarului perfect este răbdarea. După ce ai aprins grătarul, trebuie să aștepți să se domolească focul, după care poți pune carnea. Aceasta trebuie să se gătească la temperatura jarului, în niciun caz să fie flăcări atunci când pui carnea pe grătar. De asemenea, în funcție de tipul cărnii și de grosimea bucăților, aceasta va avea nevoie de mai mult sau mai puțin timp de gătire.
Carnea de pui, micii, cârnații și carnea afumată se gătesc cel mai repede. Coastele de porc, cotletele, mușchiul, ceafa de porc, precum și carnea de vită au nevoie de mai mult timp pentru a deveni fragede și suculente.