Atunci când intri sau ieși din țară, trebuie să respecți anumite reguli, în caz contrar te poți alege cu amenzi. Când vine vorba despre banii cash cu care poți trece granița, legea românească este aliniată cu cea europeană. Cu câți bani ai voie să treci vama fără să îi declari, în interiorul Uniunii Europene și ce amenzi riști dacă nu respecți legea.
Cetățenii care circulă în țările din cadrul Uniunii Europene trebuie să respecte o serie de reguli cu privire la bunurile și banii pe care le transportă. Astfel, atunci când treci granița, fie la aeroport, fie terestru, trebuie să declari autorităților vamale sumele mari de bani. Astfel, dacă ai asupra ta mai mult de 10.000 de euro cash sau echivalentul acestei sume, în altă monedă, este nevoie să o declari la vamă.
Citește și: Care este cel mai lung drum din România. Nu mulți șoferi știu de el
Va trebui să completezi o declarație tipizată, iar autoritățile vamale pot verifica suma. De asemenea, dacă transporți banii în numele unei societăți comerciale, va fi nevoie să completezi numele acesteia. Legea cu privire la declararea acestor sume a fost modificată în 2021, iar în cazul în care cetățenii nu se supun, riscă amenzi usturătoare.
În cazul în care nu declari sumele care depășesc 10.000 de euro și ești depistat la controlul autorităților vamale cu ele asupra ta, riști amenzi destul de mari. Legea prevede sancțiuni cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei în acest caz. Trecerea frontierei, în cadrul UE, cu mai mult de 10.000 de euro nedeclarați reprezintă contravenție și se sancționează conform legii.
„În cazul în care numerar neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autorităţile pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declaraţie de informare în termen de 30 de zile.
Dacă nu sunt respectate aceste obligaţii sau când există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracţională, autorităţile competente pot să reţină temporar numerarul printr-o decizie administrativă.
Prin stabilirea limitei maxime a amenzii la acest cuantum (50.000 lei), autoritatea vamală are posibilitatea de a aplica amenzi spre maximul prevăzut, proporțional cu gradul de pericol social al faptei.”, se arată în textul legii.
Între statele UE, nu există vamă ci Puncte de trecere a frontierei.
Intrestatele UE membre ale acordului de la Schenghen (Luxenbourg), nu exista nici puncte de trecere a frontierei (cu excepția celor deschise temporar pentru situații particulare), și cu atât mai mult vamă.
„Problema” celor 10.000 euro este valabila la trecerea frontierei în state NON UE.