Atunci când vine vorba despre rutina de îngrijire a tenului, sunt câteva ingrediente active care nu ar trebui să lipsească din produsele cosmetice pe care le folosești. Unul dintre ele este și niacinamida, care se regăsește sub diverse forme, atât în creme, cât și în serumuri. Cu ce nu se combină niacinamida și cum o integrezi corect în rutina ta.
Niacinamida este o vitamină solubilă în apă, folosită la îngrijirea tenului. Atunci când intră în contact cu substanțele de pe suprafața pielii, are o acțiune vizibilă, minimizând porii dilatați și îmbunătățind textura și nuanța pielii. De asemenea, contribuie la reducerea semnelor de oboseală și redă luminozitatea tenului, din interior.
Produsele cosmetice care conțin niacinamidă contribuie la refacerea barierei naturale a pielii. Cremele pe baza acestui ingredient au efect și asupra hidratării, diminuând pierderile de apă din piele. În acest fel, aspectul tenului este înbunătățit, iar pielea rămâne hidratată pentru mai mult timp.
Citește și: Cum se folosesc corect serurile pentru față. Ce rol au acestea, de fapt, și în ce ordine se aplică produsele
Spre deosebire de retinol sau alți exfolianți chimici, care pot fi dificil de tolerat pentru piele, niacinamida se potrivește de obicei multor tipuri de ten și este bine tolerată. Din acest motiv se regăsește într-o gamă largă de produse cosmetice, folosite atât pentru hidratare și strălucire, cât și pentru a trata acneea sau pentru a preveni îmbătrânirea tenului.
Niacinamida este o formă a vitaminei B3, care se regăsește în produsele cosmetice. Versiunea acestei vitamine care se găsește în alimente și legume verzi se numește niacină. Atunci când este folosită în industria cosmetică, niacinamida poate fi întâlnită în creme sau în serumuri. Cele mai multe produse cosmetice care conțin acest ingredient sunt pe piață sub formă de ser.
Acestea se aplică pe tenul curat, de două ori pe zi, putând fi integrate atât în rutina de dimineață, cât și în cea de seară. Fiind produse care contribuie la hidratarea pielii, trebuie să fie aplicate pe tenul umed, pentru a se absorbi mai bine în piele.
Citește și: Cu ce se combină acidul hialuronic. Multe femei îl folosesc greșit, ce rol are, de fapt
Experții în îngrijirea tenului spun că un produs cosmetic care are niacinamidă poate fi mai eficient dacă are în compoziția sa și acid hialuronic. Cele două ingrediente, folosite împreună, contribuie la menținerea hidratării pielii.
Niacinamida nu se poate combina însă cu orice ingredient cosmetic. Această vitamină nu se combină cu produse pe bază de vitamina C. Specialiștii recomandă ca, dacă le ai pe ambele în rutină, să le folosești în momente diferite ale zilei. În caz contrar, vitamina C își poate pierde din proprietățile antioxidante.
În ceea ce privește ordinea aplicării produselor de îngrijire, rutina este una relativ simplă. Tenul trebuie să fie demachiat și curățat cu un produs blând, sub formă de spumă sau gel. Apoi, se aplică o loțiune tonică pentru a încheia procesul de curățare. Primele produse de îngrijire care se aplică pe ten sunt serumurile. Se pun câteva picături pe degetele curate, se masează și se aplică pe tenul umed, pentru a intra în piele.
Citește și: Faci asta zilnic, fără să știi că îți îmbătrânește pielea cu 10 ani. Cum îți protejezi tenul
După aplicarea serumurilor, exfolianților sau a produselor-tratament, se aplică o cremă hidratantă. Trebuie să treacă 15-20 de minute între ser și cremă, astfel încât primul să intre bine în piele. Dimineața, rutina se completează cu o cremă cu factor de protecție solară. Aceasta este obligatorie, mai ales dacă folosești exfolianți chimici.