Cu ce poți înlocui amoniacul în prăjituri. Secretul marilor cofetari

Cu ce poți înlocui amoniacul în prăjituri. Secretul marilor cofetari

Cu ce poți înlocui amoniacul în prăjituri. Amoniacul este unul dintre ingredientele principale folosite la prăjituri. Însă unele gospodine preferă să nu îl utilizeze din cauza mirosului său ciudat, înțepător. Așadar, dacă nu ai în casă amoniac, sau te afli și tu în categoria celor care nu suportă mirosul său, poți apela la alte soluții. Rezultatul ar putea fi însă puțin diferit, deoarce niciun alt ingrediente nu poate egala proprietățile amoniacului.

Cu ce poți înlocui amoniacul în prăjituri

Cu siguranță atunci când ai vrut să încerci o rețetă nouă de prăjituri ai observat ca în lista ingredientelor este inclus și amoniacul. De fapt, amoniacul este folosit la mai toate rețetele de prăjituri, în special cele făcute din aluat. De obicei, este necesar un singur plic de amoniac de 7 grame la 500 de grame de făină.

Acest ingredient face ca aluatul să devină mai pufos, să crească mai bine, iar deserturile ies mai fragede. Însă cu toate acestea, amoniacul are un inconvenient peste care multe gospodine nu pot trece: emană un miros înțepător și puternic.

De aceea, unii cofetari aleg să înlocuiască amoniacul cu alte ingredeiente. Așadar, dacă nu ai la îndemâna amoniac sau nu îți place mirosul său, poți încerca unul din următoarele două ingrediente:

Bicarbonatul de sodiu

Poate cel mai utilizat substituient al amoniacului în prăjituri este bicarbonatul de sodiu. Înainte de a fi folosit la rețete, acesta trebuie să fie stins în zeamă de lămâie sau oțet. Dacă hotărăști să folosești bicarbonat de sodiu la prăjituri, trebuie să știi că se folosește aceeași cantitate ca cea de amoniac.

Praful de copt

Un alt înlocuitor al amoniacului în prăjituri este praful de copt. Acesta te va ajuta să prepari deserturile cu blaturi crescute, dar și moi în același timp.

Totuși, trebuie să ții cont că fiecare ingredient are proprietățile sale. Așa că nu te aștepta să obții aceleași rezultate. În cazul în care folosești bicarbonat de sodiu sau praf de copt, nu vei obține foile de prăjituri laf el de fragede, ca atunci când folosești amoniac.

Alte proprietăți ale amoniacului

Amoniacul se folosește nu doar la prăjituri ci și în alte industrii. Acest compus chimic, gazos este format dintr-un atom de azot și trei atomi de hidrogen și are prorpietăți toxice. El mai poate fi utilizat în următoarele situații:

  • poți scoate pete de pe covoare sau tapițerii cu ajutorul amoniacului. În doi litri de apă se pune o cană de amoniac. Cu această soluție trebuie frecate foarte bine locurile murdare;
  • poți curăța bijuteriile din aur și argint cu jutorul amoniacului. Se face o soluiție dintr-o cană de apă caldă și 1/2 de cană de amoniac. Tot ce trebuie să faci este să pui bijuteriile în lichid și să le lași 15 minute;
  • amoniacul este și dezinfectant. Poate fi utilizat în curățătoriile chimice pentru neutralizarea clorului sau a formolului;
  • amoniacul se folosește și în metalurgie, unde funcționează ca o barieră de protecție, în timp ce metalul este tratat termic;
  • în industria farmaceutică. Amoniacul se regăsește și în unele medicamente;
  • în industria textilă, atunci când vrei să plasticizezi lemnul;
  • amoniacul purifică aerul acolo unde motoarele termice au produs mult fum.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *