Cu ce poți înlocui amoniacul în prăjituri. Amoniacul este unul dintre ingredientele principale folosite la prăjituri. Însă unele gospodine preferă să nu îl utilizeze din cauza mirosului său ciudat, înțepător. Așadar, dacă nu ai în casă amoniac, sau te afli și tu în categoria celor care nu suportă mirosul său, poți apela la alte soluții. Rezultatul ar putea fi însă puțin diferit, deoarce niciun alt ingrediente nu poate egala proprietățile amoniacului.
Cu siguranță atunci când ai vrut să încerci o rețetă nouă de prăjituri ai observat ca în lista ingredientelor este inclus și amoniacul. De fapt, amoniacul este folosit la mai toate rețetele de prăjituri, în special cele făcute din aluat. De obicei, este necesar un singur plic de amoniac de 7 grame la 500 de grame de făină.
Acest ingredient face ca aluatul să devină mai pufos, să crească mai bine, iar deserturile ies mai fragede. Însă cu toate acestea, amoniacul are un inconvenient peste care multe gospodine nu pot trece: emană un miros înțepător și puternic.
De aceea, unii cofetari aleg să înlocuiască amoniacul cu alte ingredeiente. Așadar, dacă nu ai la îndemâna amoniac sau nu îți place mirosul său, poți încerca unul din următoarele două ingrediente:
Poate cel mai utilizat substituient al amoniacului în prăjituri este bicarbonatul de sodiu. Înainte de a fi folosit la rețete, acesta trebuie să fie stins în zeamă de lămâie sau oțet. Dacă hotărăști să folosești bicarbonat de sodiu la prăjituri, trebuie să știi că se folosește aceeași cantitate ca cea de amoniac.
Un alt înlocuitor al amoniacului în prăjituri este praful de copt. Acesta te va ajuta să prepari deserturile cu blaturi crescute, dar și moi în același timp.
Totuși, trebuie să ții cont că fiecare ingredient are proprietățile sale. Așa că nu te aștepta să obții aceleași rezultate. În cazul în care folosești bicarbonat de sodiu sau praf de copt, nu vei obține foile de prăjituri laf el de fragede, ca atunci când folosești amoniac.
Amoniacul se folosește nu doar la prăjituri ci și în alte industrii. Acest compus chimic, gazos este format dintr-un atom de azot și trei atomi de hidrogen și are prorpietăți toxice. El mai poate fi utilizat în următoarele situații: