Multe gospodine prepară conserve pentru iarnă, atât din legume, cât și din fructe. Pentru a se asigura că vor rezista cât mai mult timp în cămară sau în beci, multe persoane preferă să utilizeze conservant atunci când pregătesc dulceață, compot, murături sau zacuscă. Cu ce poți înlocui conservantul în bucătărie? Există alternative sănătoase și naturale.
Dacă prepari în casă dulceață, compot, siropuri de fructe sau zacuscă, murături, bulion și zarzavat pentru iarnă, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Cu ajutorul unor trucuri la îndemână, aceste conserve preparate de tine se vor păstra impecabil până anul viitor. Nu vor face floare și nu își vor schimba gustul, chiar dacă le păstrezi timp îndelungat.
În primul rând, trebuie să respecți rețetele și proporțiile. Dacă pui mai puțină sare sau mai puțin zahăr decât scrie în rețetă, s-ar putea să nu reziste așa bine conservele, pentru că li se schimbă compoziția.
Folosește borcane sterilizate și capace noi. Chiar dacă respecți rețeta întocmai, conservele pot să nu stea bine dacă borcanele nu sunt sterilizate sau dacă nu se închid ermetic. Este important, de asemenea, unde depozitezi conservele. Dacă în cămară este prea cald, acestea pot să nu stea bine.
Cele mai bune rețete de conserve sunt cele la care folosești doar ingrediente naturale. Fructe și legume proaspete, sare, condimente, zahăr, oțet etc – acestea sunt ingredientele care ar trebui să se regăsească în rețetele de conserve. În loc de conservant din comerț, poți opta pentru ingrediente naturale care au același rol și care nu conțin chimicale.
De exemplu, în cazul gemurilor, dulcețurilor și compoturilor, poți adăuga un vârf de cuțit de scorțișoară. Aceasta se pune la final, înainte de a pune capacul și de a sigila borcanele. Scorțișoara are rol antibacterian și reduce riscul de a apărea mucegaiul în borcane.
Citește și: Ce să pui la murături ca să nu facă floare. Ingredientul banal de adăugat pentru murături perfecte
În cazul preparatelor precum zacusca, salata de vinete cu ardei copt sau diferite tocănițe de legume, poți adăuga fie o lingură de ulei deasupra, în borcan, fie o jumătate de aspirină pisată. Acest truc este valabil și pentru bulion, zarzavat sau sos de roșii.
Pentru murături, ai la dispoziție o serie de ingrediente care nu doar că acționează precum conservantul natural, dar oferă și o aromă aparte. Hreanul, frunzele de țelină, usturoiul, boabele de piper sau de muștar țin loc de conservant în borcanele cu murături. Le poți combina în funcție de preferință, iar murăturile tale se vor păstra perfect pe tot parcursul anului.