Cu ce poți înlocui hârtia de copt. Trucurile neașteptate care îți salvează rețetele

Alternative la îndemână pentru orice gospodină

Scris de: Daoud Andra

15 Jul. 2023

Cu ce poți înlocui hârtia de copt. Trucurile neașteptate care îți salvează rețetele

Hârtia de copt, alături de folia de aluminiu și folia alimentară de plastic se numără printre accesoriile pe care le folosim foarte des în bucătărie. Indiferent că urmează să coacem o prăjitură, un blat de pizza, legume sau pește, folosim aproape întotdeauna hârtie de copt, pentru a proteja tava, dar și preparatul. Cu ce poți înlocui hârtia de copt în bucătărie dacă nu mai ai? Metodele care îți salvează preparatul.

Ce este hârtia de copt și pentru ce se folosește

Hârtia de copt este un material special, care se folosește pentru a împiedica anumite preparate să se lipească de tava în care le pregătim. Este o hârtie asemănătoare cu pergamentul, cu o parte cerată, care nu se arde și nu se lipește în timpul gătirii. A nu se confunda cu hârtia cerată pentru împachetat alimente, care este mai subțire și nu este potrivită pentru copt.

Citește și: Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului

În magazine găsim hârtie de copt sub diverse forme, la raionul cu produse pentru bucătărie. Aceasta poate fi albă sau de culoare maro. De asemenea, poate fi porționată în bucăți de mărimea tăvii de la aragaz sau poate fi sub formă de rolă, din care fiecare gospodină taie cât are nevoie.

Cel mai frecvent se folosește hârtie de copt atunci când preparăm deserturi. Aluaturile au nevoie de o astfel de hârtie pentru a nu se lipi de tavă. Cozonacii, checurile, tartele, pandișpanul, plăcintele – toate pot fi coapte perfect dacă folosim hârtie de copt. Ce se întâmplă însă dacă vrem să pregătim ceva la cuptor și nu mai avem hârtie de copt?

Citește și: Cu ce poți să înlocuiești zahărul în dulceață. Alternative simple de mare ajutor

Cu ce poți înlocui hârtia de copt

Dacă ai preparat deja compoziția, ai preîncălzit cuptorul, dar când să pui aluatul în tavă ți-ai dat seama că ai rămas în pană de hârtie de copt, nu este cazul să îți faci probleme. Există variante diverse de a o înlocui, astfel încât preparatul să nu fie compromis.

Ulei sau unt și făină

Bunicile noastre nu aveau la îndemână hârtie de copt, însă reușeau să pregătească deserturi perfecte. Ele ungeau tăvile cu unt sau ulei, după care le pudrau cu făină. Astfel, se crea un strat protector între aluat și tavă, care avea același efect precum hârtia de copt. Aceeași metodă poate fi aplicată cu succes și în prezent. Pentru prăjiturile cu ciocolată, se poate folosi cacao în loc de făină.

Citește și: Cu ce poți înlocui zahărul în prăjituri. 7 variante sănătoase pe care le poți folosi pentru a prepara deserturile tale preferate

Hârtie obișnuită și ulei

Orice hârtie poate fi transformată în hârtie de copt. Cea pentru împachetat sau chiar cea de scris pot fi folosite cu succes în tăvile pentru coptor. Trebuie însă să fie unse cu puțin ulei sau unt, pentru ca aluatul să nu se lipească de ele.

Folie de silicon

O alternativă excelentă la hârtia de bucătărie o reprezintă foliile din silicon. Acestea se găsesc la raionul cu produse de bucătărie din supermarketuri și sunt excelente atunci când gătești la cuptor. Se găsesc sub diferite forme și dimensiuni, iar unele chiar sunt decupate în așa fel încât să se muleze perfect pe orice tavă și să ia forma acesteia.

În plus, folia de silicon are avantajul că este reutilizabilă. Spre deosebire de hârtia de copt, care se aruncă după ce este folosită, această folie din silicon se spală și poate fi utilizată de nenumărate ori.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *