Pentru mulți oameni, pâinea este un aliment de bază. Cu toate acestea, pâinea albă este fabricată din făină rafinată, care prin procesare, își pierde majoritatea fibrelor și a nutrienților.
Cu ce poți înlocui pâinea în dieta ta. Variantele pe care le ai la îndemână
De asemenea, pâinea albă poate provoca o creștere bruscă a zahărului din sânge și poate duce la un aport crescut de calorii. Multe mărci pretind că sunt făcute din grâu „integral”, dar conțin totuși în mare parte cereale pulverizate. Există, de asemenea, multe persoane care au intoleranță la gluten, care este o proteină din grâu. Grâul este, de asemenea, bogat în carbohidrați, care provoacă tulburări digestive multor persoane.
Deși mulți oameni pot mânca pâine fără probleme, există alții care ar fi mai bine să o evite. Din fericire, alternativele sănătoase la pâine devin din ce în ce mai ușor disponibile. În rândurile de mai jos vei afla cu ce poți înlocui pâinea albă procesată.
Alternative sănătoase pentru a înlocui pâinea din făină albă
Majoritatea oamenilor sunt de acord că beneficiul înlocuirii pâinii albe, cu zahăr și amidon, cu o alternativă din cereale integrale (sau altă alternativă) este uriaș. Dar ce variante ai mai exact? Am selectat câteva opțiuni, sănătoase și practice, pentru a înlocui pâinea obișnuită din făină albă:
Călătoria cu avionul poate fi o experiență stresantă, în special din cauza aglomerației, a cozilor lungi și a procedurilor de securitate. Aeroporturile sunt locuri unde…
Pietrele prețioase și semiprețioase nu sunt doar accesorii elegante. Ele au fost considerate, de-a lungul istoriei, purtătoare de puteri misterioase și energii vindecătoare. De la…
1.Pâine din făinuri integrale
Pâinea integrală este făcută din făină integrală de cereale, care include întregul bob de grâu sau de altă cereale (cum ar fi secară sau ovăz). În timp ce pâinea albă este făcută din făină rafinată, care a fost procesată pentru a elimina în mare parte învelișul și germenele din bobul de cereale, pâinea integrală este făcută din făină care conține întregul bob de cereale, astfel încât pâinea integrală este mult mai bogată în fibre și nutrienți.
- Pâinea de secară- este unul dintre alimentele cu un aport mare de fibre și proteine, fără conținut de gluten, pe lângă faptul că făina de secară conține o cantitate mare de minerale și vitamine. Așadar, consumul de pâine de secară, pe lângă protejarea organismului , oferă nutrienți necesari pentru multe funcții metabolice umane, iar acest aliment nu provoacă niciun disconfort în sistemul digestiv.
- Pâine din hrișcă- se dovedește a fi benefică pentru celiaci, deoarece nu are gluten și conține, de asemenea, proteine de înaltă calitate, aminoacizi esențiali și un indice glicemic scăzut, ceea ce o face ideală pentru diabetici. Fiind bogată in fibre îmbunătățește sănătatea intestinelor prin combaterea constipației.
- Pâine integrală de ovăz- este făcută din făină integrală de ovăz și este bogată în fibre și proteine.
- Pâine integrală din multe cereale- este făcută dintr-un amestec de făină integrală de cereale, cum ar fi grâu, secară, ovăz și orz. Acest tip de pâine poate fi bogat în fibre, proteine și nutrienți esențiali.
- Cușcuș- este un tip de cereală cu conținut caloric redus si indice glicemic mediu, fiind ușor de gătit și foarte sățioasă.
- Quinoa- este o altă alternativă sănătoasă și bogată în proteine, pentru pâinea albă. Poți să o gătești și să o folosești ca bază pentru salate sau ca înlocuitor de pâine pentru sandvișuri.
- Lipii de porumb- sunt o alternativă sănătoasă la pâine. Acestea sunt făcute din făină de porumb și nu conțin gluten.
- Fulgi de ovăz- pot fi folosiți ca înlocuitor de pâine pentru a face clătite sau brioșe.
Notă: Este important să verificați eticheta de ingrediente atunci când cumpărați pâine integrală, deoarece unele pâini pot fi etichetate ca „integrală”, dar conțin în continuare făină rafinată sau alte ingrediente procesate. În general, pâinea integrală ar trebui să conțină făină integrală de cereale ca primul ingredient listat pe etichetă.
2. Legume
- Salatele verzi cu frunze mari, cum ar fi salata verde sau salata romană, sunt înlocuitori grozavi pentru pâine. Puteți umple aceste frunze cu carne, ouă, brânză sau legume. Rulourile cu salată verde sunt extrem de proaspete si mult mai puțin calorice decât sandvișurile cu pâine.
- Conopida-prepararea pâinii, a lipiilor sau a blatului de pizza cu un amestec de conopidă și brânză este foarte populară. Pâinea, lipiile sau blaturile de conopidă au un gust grozav, sunt hrănitoare și sărace în carbohidrați. Conopida este o alternativă delicioasă la pâinea obișnuită.
- Dovlecei- asemeni conopidei, din dovlecei se pot prepara diverse rețete de blat pentru pizza, lipii sau chiar pâine. Uite aici o rețetă de pizza cu blat de dovlecei: Pizza cu blat din dovlecei. Rețeta de pizza dietetică fără făină, fără drojdie
- Ardei gras- este un înlocuitor excelent pentru pâine, atunci când vrei să prepari sandvișuri
- Cartofi dulci- pot fi tăiați subțiri și copți sau fierți, folosiți în loc de pâine pentru sandvișuri sau înlocuitori pentru pâine prăjită.
Pâinea îngrașă?
Pentru că ne este frică să ne îngrășăm, credem că reducerea consumului de pâine va favoriza pierderea în greutate. Totuși, mai multe studii arată că nu pâinea îngrașă, ci tipul de pâine.
Într-adevăr, studiile de specialitate arată că pâinea albă favorizează obezitatea, în timp ce consumul de pâine integrală sau de cereale, au indice glicemic mai scăzut. În general, pâinea nu este un aliment care să te îngrașe, cu condiția să fie consumată în cantități moderate și să facă parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă.
Vezi și Cum trebuie să mănânci pâine ca să nu te îngrași. Secretele nutriționiștilor
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!