Cu ce poţi înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când găteşti. 8 alternative sănătoase

Ce variante ai când vrei să înlocuiești uleiul de floarea soarelui.
Cu ce poţi înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când găteşti. 8 alternative sănătoase

Cu ce poţi înlocui uleiul de floarea-soarelui atunci când găteşti. Ai nevoie de un înlocuitor când nu mai vrei să gătești cu uleiul clasic? Uleiul de măsline poate fi, de departe cea mai bună opțiune. Este extrem de versatil, are multe beneficii pentru sănătate și este de obicei foarte ușor de găsit. Dar pe lângă acesta, există multe alte alternative de luat în considerare, fiecare cu propriul gust, aroma și utilizări unice.

Cu ce poţi înlocui ulei de floarea-soarelui

Am pregătit un ghid complet pentru înlocuitorii uleiului de floarea soarelui. Cel mai folosit tip de ulei pentru a găti este un tip de ulei vegetal utilizat în special pentru prăjire sau coacere. Din ce este făcut? Uleiul de floarea soarelui este făcut din semințele presate de floarea soarelui. În general, vine în trei soiuri: organic, presat la rece și ulei de floarea soarelui cu conținut ridicat oleic. Asta înseamnă că a fost modificat pentru a fi mai bogat în acid oleic.

Spre deosebire de uleiul clasic de floarea soarelui, există totuși și alte uleiuri de gătit, mai bogate în vitamine și minerale. Iată 8 alternative sănătoase pe care le poți utiliza în bucătărie.

Cu ce poţi înlocui ulei de floarea-soarelui
Uleiul de măsline poate fi o variantă bună pentru a înlocui uleiul de floarea-soarelui

1. Ulei de măsline

Uleiul de măsline conține de obicei cel mai mare procent de grăsimi mononesaturate dintre toate uleiurile de gătit. Vine în două soiuri: ulei de măsline extravirgin (EVOO), care provine de la prima presare a măslinelor.

Prin urmare, este mai fructat ca aromă, mai aromat ca gust și mai bogat în antioxidanți. Mai există uleiul de măsline virgin, o variantă mai rafinată derivată din a doua presă care este mai ușoară. Ambele soiuri au un punct de fum de 210 °C, ceea ce face ca uleiul de măsline să funcționeze cel mai bine pentru gătit la temperatură joasă. Cel mai bun pentru: înmuiat în pâine și folosit în sosurile de salată.

2. Ulei vegetal

În mod tradițional, „uleiul vegetal” a fost un termen folosit pentru uleiul de soia. În prezent se referă în principal la un amestec de uleiuri multiple. Este format din grăsimi polinesaturate (61%), grăsimi mononesaturate (24%) și grăsimi saturate (15%), deși conține unele omega 3. Uleiul vegetal are un gust neutru și nu are multă aromă. Punctul său de fum de 220°C îl face un ulei foarte versatil pentru gătit la căldură mare. Cel mai bun pentru: prăjirea legumelor și a peștelui.

3. Ulei de arahide

Uleiul de arahide are o aromă dulce, de nucă. Este plin de vitamina E (doar o lingură are 11% din aportul zilnic recomandat), deși procentul de grăsimi saturate este mai mare decât cel al altor uleiuri vegetale. Uleiul de arahide are un punct de fum de 227°C și nu absoarbe gustul alimentelor gătite cu el. Din acest motiv, este perfect pentru mâncăruri de inspirație asiatică. Cel mai bun pentru: curry și cartofi prăjiți.

4. Ulei de canola

Acest ulei cu aromă neutră este derivat din planta de rapiță. Are cel mai scăzut nivel de grăsimi saturate dintre toate uleiurile de gătit (7%). Este una dintre puținele surse bune de grăsimi omega-3 pe bază de plante. Este relativ ieftin și poate fi folosit într-o varietate de moduri. Are un punct de fum de (204°C) și este cel mai bun pentru: prăjituri și grătar.

5. Ulei de nucă

Uleiul de nucă este bogat atât în textură, cât și în aromă. Este derivat din nuci măcinate pure, care au fost uscate și presate la rece. Este o sursă bună de antioxidanți, omega-3 și grăsimi poli-nesaturate. Poate deveni amar atunci când este încălzit, așa că este cel mai bine rezervat ca ulei de finisare sau în deserturi reci. 

6. Unt

Untul este cunoscut pentru aroma sa delicioasă, textura cremoasă și pentru îmbunătățirea aromei oricărui ingredient care este gătit în el. Este bogat în vitaminele A, E și K și conține o mulțime de grăsimi saturate sănătoase. În dezavantaj, untul are un conținut ridicat de calorii. În plus, tinde să se ardă cu ușurință atunci când este încălzit datorită punctului său scăzut de fum, 177 ° C. Cel mai bun pentru: fursecuri și prăjituri.

7. Ulei de cocos

Uleiul de nucă de cocos este disponibil în două soiuri: rafinat și nerafinat. Ambele tipuri au un gust ușor, deși uleiul de nucă de cocos rafinat este cel mai frecvent utilizat pentru coacere. Cu doar 117 de calorii pe lingură, uleiul de cocos este o alternativă excelentă, cu conținut scăzut de calorii, la multe alte uleiuri pe care le aveți la îndemână. Este bogat în antioxidanți și este adesea folosit ca alternativă la unt pentru vegani și vegetarieni. În plus, este ingredientul perfect pentru deserturile reci.

8. Ulei de avocado

După cum v-ați aștepta, uleiul de avocado este presat din fructele arborelui de avocado. Are o aromă plăcută, ierboasă, care scade în intensitate atunci când este încălzită. Conține un nivel ridicat de carotenoizi, luteină, vitamina E și fitosteroli și este ideal pentru prăjire și grătar, deoarece are un punct de fum ridicat de 271°C. Cel mai bun pentru: legume fripte și carne la grătar.

Citește și cum poți găti fără să folosești niciun strop de ulei. Trucuri de la bucătarii profesioniști

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Stela popescu

    Noi trăim în România unde se găsește doar ulei de floarea-soarelui, în Italia se foloseste uleiul de măsline că le cresc măsline că la noi floarea soarelui,eu am 60 de ani și toată viața am consumat produse românești ulei,untura nu resturile străinilor,deci suntem români și trebuie să consumăm produsele noastre,nu mai aberați că ăla sau celălalt nu e bun,pe români îi omoară stresul și sărăcia,aroganța și mitocănie politicienilor fără suflet față de cetățeni acestei țări care este vândută ptr.un pumn de bani străinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *