Cu ce poți înlocui zahărul în cafea. 7 alternative pe care le ai la îndemână

La ce variante poți apela, de fapt

Scris de: Oana Matei

20 Mar. 2023

Cu ce poți înlocui zahărul în cafea. 7 alternative pe care le ai la îndemână

Consumul de zahăr alb rafinat, știm că este nociv atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă. Cafeaua poate fi savurata în multe feluri. Există mai multe moduri de a o servi, fiecare cu preferințele sale. Una dintre cele mai comune și răspândite este cafeaua îndulcită cu zahăr . Consumul de zahăr rafinat continuă să crească, chiar dacă este unul dintre cei mai dăunători aditivi pentru organismul nostru. OMS consideră că peste 50 de grame de zahăr rafinat, consumate pe zi, vom crește șansele de a contracta boli precum diabetul, cancerul sau obezitate.

Cu ce poți înlocui zahărul în cafea? Iată ce variante ai la îndemână

Deși cel mai bun mod de a consuma cafeaua este întotdeauna fără zahăr, pentru cei care doresc să o bea îndulcită există câteva alternative mult mai sănătoase la zahăr. 

1. Miere

În ceea ce privește caloriile, mierea este la același nivel cu zahărul. Pe de altă parte, mierea conține nutrienți valoroși (de exemplu, fier, vitaminele B și C, potasiu, calciu și magneziu), precum și agenți antiinflamatori și antioxidanti. Cel mai bine este să folosiți mierea moderat, ca și zahărul!

2. Sirop de arțar

La fel ca și mierea, siropul de arțar conține mulți nutrienți sănătoși. Un îndulcitor sănătos, produs din seva anumitor arbori de arțar, siropul de arțar are o putere de îndulcire mai mare de 1,4 ori decât a zahărului. Avantajul siropului de arțar este conținutul scăzut de fructoză, dar cu conținutul ridicat de glucoză, totuși în proporții mai scăzute față de zahărul alb. Are o aromă de malț, îndulcirea cafelei cu sirop de arțar este o chestiune de gust.

3. Sirop de agave

Siropul de agave este un extract din cactus mexican. Acest produs 100% natural, are o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului alb. Spre deosebire de miere și siropul de arțar, siropul de agave are gust neutru.

Cu ce poți înlocui zahărul în cafea. Ce alternative ai la îndemână

4. Stevia

Stevia este un extract de plante din Paraguay a cărui putere de îndulcire este de 300 de ori mai mare decât a zahărului alb. Nu conține calorii, deci este ideală pentru diete hipocalorice. Singurul dezavantaj este că nu are stabilitate termică, modificând gustul băuturilor fierbinți.

Vezi și De ce nu e bine de fapt să pui zahăr în cafea. Răspunsul surprinzător al specialiștilor, sigur nu te-ai fi gândit la asta

5. Zahăr de cocos

Zahărul de cocos provine din floarea de cocos. Zahărul de cocos oferă aceeași cantitate de calorii ca și zahărul alb, dar este mult mai sănătos: conține vitamine și minerale, inclusiv polifenoli și potasiu. De asemenea, conține o formă de prebiotic numită inulină. Are un ușor gust de caramel.

6. Eritritol

Încetul cu încetul, eritritolul a câștigat un loc pe piață, ca una dintre cele mai bune opțiuni, de luat în considerare, pentru a înlocui zahărul. Pe lângă avantajele pe care le poate avea pentru organismul nostru, una dintre principalele sale caracteristici este că are doar 6% față de caloriile din zahăr alb, dar până la 70% din capacitatea sa de îndulcire! În plus, textura și aroma sa sunt foarte asemănătoare cu al zahărului alb, făcându-l o alternativă foarte pentru îndulcirea cafelei și nu numai.

7. Xilitol ( Zahăr de mesteacăn)

Xilitolul este un compus care se găsește în forma naturală în fibrele din fructe ți în scoarța anumitor arbori de foioase, cum ar fi mesteacănul.  Zahărul de mesteacăn poate fi folosit in alimentație în același mod în care folosim zahărul alb, întrucât are gust și aspect asemănător. Având aceeași putere de îndulcire ca zahărul, se poate adăuga la prepararea produselor de patiserie sau pentru a îndulci ceaiul si cafeaua, fiind rezistent la temperaturi ridicate. Xilitolul are cu aproape 40% mai puține calorii decât zahărul și indice glicemic scăzut și poate fi utilizat de către diabetici deoarece nu produce modificări ale nivelului de zahăr din sânge. Xilitolul ajută la prevenirea cariilor, dar poate avea un efect laxativ dacă este consumat intens.

Vezi și Ce să pui în cafea ca să nu mai fie așa amară. Ingredientul banal care se găsește în orice bucătărie

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.1 24 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *