Prezența zahărului pare inevitabilă în bucătărie, fie că este vorba de a prepara deserturi sau produse de patiserie. Conștienți că îl consumăm în exces, știm că zahărul este direct proporțional cu creșterea în greutate, obezitatea, diabetul de tip 2. Trebuie să știți că zahărul nu este esențial în procesul de coacere , așa că este posibil să preparați prăjituri folosind înlocuitori. Descoperă în acest articol, alternativele de înlocuire a zahărului în prăjituri.
Esențial pentru buna funcționare a organismului, zahărul oferă energia de care are nevoie. Servește la stocarea energiei și la sinteza proteinelor. Experții recomandă limitarea consumului zilnic să fie între 25 și 50 de grame pe zi, echivalentul a 5 până la 10 cuburi de zahăr .
Consumul excesiv de zahăr duce inevitabil la daune fizice și psihice. Consumul de zahăr zilnic poate crește rapid adicția de dulce. Aportul ridicat de calorii este cauza excesului de greutate și a multor boli, inclusiv diabetul și ciroza. Pe listă se adaugă riscul accidentelor cardiovasculare. Mai multe organe ale corpului sunt afectate de excesul de zahăr: ficatul, pancreasul, creierul și inima. Practicarea unei activități fizice regulate poate consuma o cantitate mare de zahăr din organism.
Mierea este un îndulcitor natural foarte bun , cu un nivel de îndulcire de două ori mai mare decât zahărul și cu un conținut caloric mai mic. Mierea conține în principal glucoză și fructoză. De asemenea, este bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi. Rețineți că 50 grame de miere înlocuiesc 100 grame de zahăr alb.. Singurul dezavantaj este că prin tratament termic mierea nu își păstrează proprietățile nutritive.
Obținut din seva extrasă din diferite specii de arbori de arțar, siropul de arțar este produs în America de Nord și Canada. Compoziția sa variază între 50 și 75% zaharoză. Are o putere de îndulcire mult mai mare decât cea a zahărului. Bogat în minerale, vitamine și antioxidanți, siropul de arțar este un excelent înlocuitor al zahărului. Rețineți că 50 g de sirop de arțar sunt egale cu 100 g de zahăr alb.
Eritritolul este un îndulcitor fără calorii, cu un gust și un aspect foarte asemănător cu zahărul. Este prezent în mod natural în alimente precum unele fructe și alimente fermentate, nu afectează glicemia și nu provoacă carii dentare. Eritritolul este o opțiune excelentă pentru produsele de copt, deoarece nu le usucă (este higroscopic, adică reține apa) . Îl puteți carameliza, dar nu îl folosiți în rețete care necesită drojdie, deoarece aluatul nu va crește. Eritritolul nu poate activa drojdia precum zahărul.
Vezi și Alimente care conțin zahăr ascuns. Mulți nu sunt atenți la acest detaliu de pe etichetă
Cunoscut și sub denumirea de zahăr de mesteacăn, xilitolul este foarte asemănător cu eritritolul. Xilitolul conține mai puține calorii decât zahărul și un indice glicemic mai scăzut, astfel încât nu crește glicemia. De asemenea, previne cariile dentare în loc să o provoace, spre deosebire de zahărul alb. Funcționează bine în prăjituri și băuturi, cu excepția rețetelor care necesită drojdie, deoarece xilitolul nu o activează. Dar, spre deosebire de eritritol, xilitolul nu se va carameliza, chiar dacă este expus la temperaturi ridicate pentru o perioadă lungă de timp. Xilitolul este toxic pentru câini, așa că asigură-te că cățelul tău nu mănâncă nimic care îl conține! Puteți folosi xilitolul în raport de 1:1 pentru a înlocui zahărul alb.
Piureurile de fructe, cum ar fi banana, mango sau sosul de mere, pot, de asemenea, să înlocuiască sau să contribuie la reducerea cantității de zahăr dintr-o rețetă. Doar asigurați-vă că sunt foarte coapte, deoarece acest lucru va ajuta la creșterea gustului de dulce a prăjiturii. Înlocuirea zahărului alb cu un piure de fructe nu va funcționa bine în toate rețetele, atât din punct de vedere al texturii, cât și al gustului. Înlocuiți 1 cană de zahăr cu până la 1/2 cană de piure de fructe pentru a minimiza modificările în textura și consistența aluatului. Deoarece majoritatea piureurilor de fructe conțin lichide, se recomandă să reduceți cantitatea de lichid din rețetă cu 1~2 linguri.
Stevia este o plantă originară din America de Sud și este de aproximativ 200-300 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit. Cantitatea de stevia care este egală cu 1 cană de zahăr variază de la o marcă la alta, așa că verificați eticheta producătorului înainte de a o folosi într-o rețetă.
Scorțișoara, anasonul stelat și nucșoara vă permit să reduceți sau să înlocuiți zahărul în prepararea prăjiturii. Diferitele arome puternice induc un gust de dulce fals, prăjiturii, oferindu-i în același timp, o aromă foarte plăcută.
Vezi și Cu ce poți înlocui zahărul în cafea. 7 alternative pe care le ai la îndemână