Salata de vinete se numără printe gustările preferate ale românilor. Rețetele acestui aperitiv aromat și plin de savoare sunt nenumărate, iar fiecare cultură și-a pus amprenta asupra ingredientelor și modului de preparare. Astăzi îți vom prezenta o rețetă de salata de vinete absolut delicioasă, cu influențe orientale. Iată cu ce poți să înlocuiești uleiul în acest preparat, pentru a-ți răsfăța papilele gustative cu o savoare fără egal. În plus, nu va trebuie să îți faci griji pentru siluetă, întrucât rețeta este dietetică.
În multe dintre rețetele de salată de vinete se folosește destul de mult ulei și chiar maioneză (gălbenușuri), ceea ce face adesea ca acest preparat delicios să nu fie tocmai varianta potrivită pentru cei care vor să slăbească sau să se mențină.
Dacă vrei să te bucuri de o salată ușoară și răcoritoare de vară, poți face mici ajustări ale ingredientelor. O salată de vinete cu iaurt și foarte puțin ulei de măsline este varianta cea mai potrivită.
Este o rețetă turcească, pe care cu siguranță o vei adora. Se preparară foarte ușor, din doar câteva ingrediente: vinete coapte pe jar (decojite și tocate) amestecate cu iaurt, puțin ulei de măsline și usturoi.
Foarte importante sunt și proporțiile ingredientelor. Spre exemplu, raportul de vinete-iaurt este de 4:1. Adică la 500 g de vinete (coapte și decojite) avem nevoie de cca. 125 g iaurt.
Iaurtul e bine să fie unul gras și cremos (preferabil iarut grecesc cu 10% grăsime) pentru a nu rezulta o salată de vinete apoasă. Uleiul de măsline se pune cu moderație: o lingură (cca. 20 ml). Cu usturoiul treaba e mai permisivă: se pune după gust. Nu trebuie, totuși, să exagerăm cu el.
După ce ai copt ș decojit vinetele, acestea trebuie lăsate la scurs aproximativ 2-3 ore pentru a ieși zeama din ele. Trebuie să ții cont că, în cazul vientelor, după ce le-ai lăsat la scurs, acestea își pierd cam jumătate din greutate. Așadar, dintr-un kilogram de vinete, vei rămâne doar cu cca 500 g.
După ce le-ai scurs, așează pulpa vinetelor pe un tocător și mărunțește-le. Poți folosi un cuțit din inox sau ustensile de lemn, așa cum se proceda pe vremea bunicilor noștri.
Pune vinetele tocate într-un bol și adaugă iaurtul grecesc, împreună cu o lingură de ulei de măsline și usturoiul zdrobit. Adaugă și o parte din sare.
Amestecă totul cu mixerul timp de un minut până când salata devine cremoasă și se deschide la culoare. Completează apoi cu sare după gust.
Salata de vinete poate fi servită ca atare sau o poți asezona cu diverse ingrediente precum ardei copți sau chiar mentă verde.
Poftă bună!