Cu ce să amesteci pesmetul pentru găluștele de prune. Așa vor ieși fragede și cu o aromă mai intensă

Secretul unor găluște cu prune ca la mama acasă
Cu ce să amesteci pesmetul pentru găluștele de prune. Așa vor ieși fragede și cu o aromă mai intensă

Găluștele cu prune sau gomboții, cum mai sunt cunoscute în unele zone, ne aduc aminte de vacanțele la țară, unde bunicile ne pregăteau acest preparat, foarte simplu, dar și foarte delicios. Spre deosebire de alte preparate ale copilăriei, ca gogoșile sau papanașii, găluștele cu prune nu se prăjesc în baie de ulei, ci se fierb și se trec fierbinți prin pesmet cu zahăr. Cine ar refuza gomboți aburind, ce miros a vremuri de demult?

Cum să faci și tu cele mai bune găluște cu prune

Pentru umplutură ai nevoie de: 10 prune fără sâmburi, tăiate pe jumătate și 2-3 linguri de zahăr pudră prin care să treci prunele. Aluatul necesită: 600 gr de cartofi albi, 150 gr de făină, 1 ou, 50 de gr de zahăr pudră, 1 praf de sare. Pentru sfârșit ai nevoie de: 200 gr pesmet fin, 100 gr unt nesărat, 100 gr zahăr tos, scorțișoară.

Începe prin a tăvăli prunele prin zahărul pudră. Topește untul într-o cratiță, iar după ce s-a topit total, adaugă pesmetul și amestecă-le până pespetul capătă o nuanță maro-aurie. Ia cratița de pe foc și adaugă zahărul tos și scorțișoara, apoi întinde amestecul pe o tavă.

Taie cartofii și fierbe-i timp de 40-60 de minute, scurge-i de apă și lasă-i la răcit. Pasează-i ca pentru piure, adaugă oul, sarea, zahărul pudră, făina, apoi frământă toate ingredientele până se omogenizează. Aluatul obținut trebuie să fie puțin lipicios. Dacă este prea apoi, mai poți adăuga o lingură de făină sau de griș, dar nu mai mult.

Cu mâinile umezite, împarte aluatul în 10 bucăți egale. Turtește manual fiecare bilă de aluat, până ce grosimea are aproximativ 0,5 cm. Pune în mijlocul fiecărei bucăți de aluat câte o prună apoi formează gălușca rotundă, formând cu mâinile bila. Între timp, pune la fiert, la foc mare, o jumătate de oală cu apă. Pune câte 3-4 găluște în apa care fierbe și lasă-le la înăbușit până se ridică la suprafață. Acest lucru nu durează mai mult de 5 minute.

Scoate găluștele cu o spumieră și pune-le peste amestecul de pesmet, zahăr și scorțișoară pregătit anterior. Tăvălește-le prin amestec până ce se acoperă uniform. Servește găluștele cu prune după ce se răcesc complet.

Găluște cu prune ardelenești

Găluștele cu prune se prepară diferit în funcție de zona țării. În Ardeal, la ingredientele enumerate mai sus se adaugă și brânză de vaci, bine scursă de zeamă. Acesta este secretul unui desert tradițional pufos și delicios. Iată ce trebuie să faci!

Amestecă brânza de vaci, oul, zahărul și esența de vanilie, dacă vrei să pui, într-un bol. Adaugă treptat făina și sarea, amestecând continuu, până când obții un aluat moale și omogen. Asemenea mențiunilor de mai sus, aluatul trebuie să fie ușor lipicios, dar nu prea tare, iar dacă este prea moale, mai poți adăuga puțină făină.

Modul de gătire și servire este același: modelează aluatul pentru găluște, pune câte o prună în interior și formează bila. Firbe-le timp de 5 minute în apă clocotită și lasă-le la răcit înainte să le servești.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *