Cu ce să înlocuiești laptele din clătite. Ies mult mai gustoase așa și cu o aromă aparte. Toată familia va fi încântată

Așa vei obține clătite perfecte, chiar și fără lapte

Scris de: Daoud Andra

03 Aug. 2023

Cu ce să înlocuiești laptele din clătite. Ies mult mai gustoase așa și cu o aromă aparte. Toată familia va fi încântată

Clătitele reprezintă unul dintre cele mai iubite deserturi. Se fac ușor, din câteva ingrediente la îndemână și ne putem bucura de ele oricând. La bază, acestea se prepară cu lapte de vacă, ouă, făină și apă, însă poți adapta rețeta în funcție de preferințe, de perioadele de post sau de ce ingrediente ai la îndemână. Cu ce să înlocuiești laptele din clătite, astfel încât acestea să iasă gustoase și pufoase.

Rețeta clasică de clătite

Clătitele perfecte trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Acestea trebuie să fie subțiri, pufoase, rumenite și să aibă o textură elastică. Pentru a obține rezultatul ideal, este nevoie ca ingredientele să fie amestecate cu grijă și aluatul să nu aibă cocoloașe.

Ingrediente pentru 10-12 clătite:

  • 2 ouă
  • 1 cană de lapte
  • 1 cană de apă minerală
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 30 g unt
  • făină

Citește și: Secretul clătitelor care nu se lipesc de tigaie. Ce să adaugi în aluat ca să iasă pufoase și să nu se mai rupă

Mod de preparare:

Se topește untul și se adaugă peste ouă, într-un bol. Se amestecă cu un tel, după care se toarnă jumătate de cană de lapte. Se pune zahărul vanilat și un praf de sare și se amestecă cu un tel. Se adaugă câteva linguri de făină și se amestecă energic, pentru a nu se forma cocoloașe. Aluatul obținut trebuie să fie gros.

Se adaugă restul de lapte, pentru a subția aluatul, precum și apa minerală. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă făină. Aluatul pentru clătite trebuie să nu fie nici prea lichid, nici prea gros. Dacă este prea lichid, clătitele se vor rupe atunci când le vom întoarce, iar dacă are prea multă făină, clătitele vor ieși prea groase.

Pentru a coace clătitele, se încinge o tigaie antiaderentă și se pune câte un polonic de aluat. Se rumenește fiecare clătită timp de câteva minute pe fiecare parte.

Citește și: Câte linguri de făină se pun prima dată în aluatul de clătite. Nu vei mai da greș niciodată și nu se mai fac cocoloașe

Așa faci cel mai bun aluat de clătite
Clătitele perfecte sunt subțiri și pufoase

Cu ce să înlocuiești laptele din clătite

Laptele este un ingredient principal în rețeta de clătite și pentru a obține un rezultat delicios, se folosește lapte integral. Cu toate acestea, există numeroase variante de a face clătite, în care unul sau mai multe ingrediente pot fi înlocuite. Dacă prepari varianta de post, vei renunța atât la lapte, cât și la ouă. De asemenea, dacă ai intoleranță la lactoză, va trebui să înlocuiești laptele obișnuit cu altceva, astfel încât clătitele să iasă cât mai apropiate la gust de cele din rețeta originală. Iată câteva variante cu care poți înlocui laptele de vacă!

Citește și: Cu ce să amesteci făina pentru aluatul de clătite. Ingredientul secret care le face pufoase. Nu se vor mai forma nici cocoloașe

Lapte vegetal

Persoanele care nu consumă lapte de origine animală pot folosi la clătite lapte vegetal. Cel de cocos, de ovăz sau de migdale sunt potrivite pentru rețeta de clătite. Dintre toate cele enumerate, laptele de migdale se apropie cel mai mult atât ca gust, cât și din punct de vedere al consistenței de laptele de vacă.

Suc de portocale

Dacă nu ai la îndemână lapte sau nu vrei să folosești lapte vegetal, îl poți înlocui cu suc de portocale. Alege un suc proaspăt stors, cât mai natural, sau prepară un fresh din câteva portocale. Strecoară-l și folosește-l în rețeta de clătite, în loc de lapte. Sucul de portocale dă o aromă aparte clătitelor și poate fi folosit la rețeta de post, la care vei renunța și la ouăle din compoziție.

Citește și: De ce se lipesc de fapt clătitele de tigaie. Greșeala banală pe care trebuie să o eviți, se va vedea imediat diferența

Apă minerală

Dacă nu ai lapte la îndemână sau nu vrei să folosești, poți dubla cantitatea de apă minerală din rețetă. În acest fel, vei obține clătite pufoase și elastice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.7 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *