Clătitele reprezintă unul dintre cele mai iubite deserturi. Se fac ușor, din câteva ingrediente la îndemână și ne putem bucura de ele oricând. La bază, acestea se prepară cu lapte de vacă, ouă, făină și apă, însă poți adapta rețeta în funcție de preferințe, de perioadele de post sau de ce ingrediente ai la îndemână. Cu ce să înlocuiești laptele din clătite, astfel încât acestea să iasă gustoase și pufoase.
Clătitele perfecte trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Acestea trebuie să fie subțiri, pufoase, rumenite și să aibă o textură elastică. Pentru a obține rezultatul ideal, este nevoie ca ingredientele să fie amestecate cu grijă și aluatul să nu aibă cocoloașe.
Ingrediente pentru 10-12 clătite:
Mod de preparare:
Se topește untul și se adaugă peste ouă, într-un bol. Se amestecă cu un tel, după care se toarnă jumătate de cană de lapte. Se pune zahărul vanilat și un praf de sare și se amestecă cu un tel. Se adaugă câteva linguri de făină și se amestecă energic, pentru a nu se forma cocoloașe. Aluatul obținut trebuie să fie gros.
Se adaugă restul de lapte, pentru a subția aluatul, precum și apa minerală. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă făină. Aluatul pentru clătite trebuie să nu fie nici prea lichid, nici prea gros. Dacă este prea lichid, clătitele se vor rupe atunci când le vom întoarce, iar dacă are prea multă făină, clătitele vor ieși prea groase.
Pentru a coace clătitele, se încinge o tigaie antiaderentă și se pune câte un polonic de aluat. Se rumenește fiecare clătită timp de câteva minute pe fiecare parte.
Laptele este un ingredient principal în rețeta de clătite și pentru a obține un rezultat delicios, se folosește lapte integral. Cu toate acestea, există numeroase variante de a face clătite, în care unul sau mai multe ingrediente pot fi înlocuite. Dacă prepari varianta de post, vei renunța atât la lapte, cât și la ouă. De asemenea, dacă ai intoleranță la lactoză, va trebui să înlocuiești laptele obișnuit cu altceva, astfel încât clătitele să iasă cât mai apropiate la gust de cele din rețeta originală. Iată câteva variante cu care poți înlocui laptele de vacă!
Persoanele care nu consumă lapte de origine animală pot folosi la clătite lapte vegetal. Cel de cocos, de ovăz sau de migdale sunt potrivite pentru rețeta de clătite. Dintre toate cele enumerate, laptele de migdale se apropie cel mai mult atât ca gust, cât și din punct de vedere al consistenței de laptele de vacă.
Dacă nu ai la îndemână lapte sau nu vrei să folosești lapte vegetal, îl poți înlocui cu suc de portocale. Alege un suc proaspăt stors, cât mai natural, sau prepară un fresh din câteva portocale. Strecoară-l și folosește-l în rețeta de clătite, în loc de lapte. Sucul de portocale dă o aromă aparte clătitelor și poate fi folosit la rețeta de post, la care vei renunța și la ouăle din compoziție.
Dacă nu ai lapte la îndemână sau nu vrei să folosești, poți dubla cantitatea de apă minerală din rețetă. În acest fel, vei obține clătite pufoase și elastice.