Cei care sunt pasionați de pomicultură știu că menținerea sănătății pomilor este crucială pentru obținerea unei recolte bogate și de calitate. Una dintre provocările cu care se confruntă adesea pomicultorii este prezența omizilor, care pot cauza daune semnificative pomilor fructiferi. În loc să recurgi la produse chimice dăunătoare pentru a-i elimina, poți folosi un amestec bio, ecologic și eficient. Iată cu ce poți stropi pomii ca să scapi de omizi.
Omizile sunt dăunători care pot provoca daune majore culturilor. Dar înainte de a vedea cum le putem combate, ar fi mai înțelept să le înțelegm comportamentul și să descoperim cum apar ele.
Citește și: Ce se poate planta de fapt între pomii fructiferi. Secretul experților pentru o grădină bogată
În primul rând, trebuie să înțelegem că omida este o mare gurmandă, îi place să mănânce tot ce este verde. O omidă poate mânca de până la 27.000 de ori greutatea sa.
Omizile provin din ouăle depuse de fluturi pe plante. Acestea se închid apoi într-un cocon – o țesătură pe care singure și-o construiesc și în interiorul căreia se vor transforma în fluturi.
Unele omizi pot să atace chiar și rădăcinile plantelor, nu doar frunzele.
Citește și: De ce bunicii băteau cuie ruginite în pomii fructiferi. Efectul nebănuit, vei regreta că nu ai știut
Specia de omidaâă cel mai des întâlnită la noi este Pieris brassicae sau albilita. Aceasta are culoarea galben-verzuie, prezintă marmorații negre și provine de la un fluture alb cu puncte negre pe aripi.
Poate avea 3 generații de fluturi pe an. Una în aprilie-mai, una în iulie și posibil înca una în septembrie – ocotmbrie. Cel mai des, femelele depun ouăle pe dosul frunzelor. Acestea seamană cu niște boabe de porumb minuscule lipite pe frunze.
Există mai multe modalități de a combate omizile, de la plante repelente, până la diverse insecticide naturale.
Una dintre plantele recomandate de specialiști este vetricea (Tanacetum). Datorită mirosului ei foarte puternic, aceasta va forța femelele să nu mai depună ouăle.
Pelinul va avea și el același efect. De asemenea, poți folosi mentă, salvie sau levănțică, ori poți prepara o infuzie din frunzele acestor plante și să stropești cu soluția respectivă.
Uleiul de neem – acesta și-a dovedit eficiența împotriva omizilor. Se pulverizează direct pe plantă, numai că prezintă și un dezavantaj: va omorî și alte insecte benefice din grădină.
Usturoiul – este și el un aliat de nădejde împotriva omizilor.
Poți utiliza Bacillus thuringiensis, un microorganism care parazitează omizile infectându-le intenstinele. Omizile înceteaza apoi sa se mai hraneasca și mor în cateva zile.