Cu ce să stropești roșiile pe vreme caniculară. Le protejează de boli, dar și de soarele arzător. Trucul pentru o recoltă bogată

Ingredientul natural care salvează recolta

Scris de: Daoud Andra

22 Jul. 2023

Cu ce să stropești roșiile pe vreme caniculară. Le protejează de boli, dar și de soarele arzător. Trucul pentru o recoltă bogată

Temperaturile extreme pot face ca plantele să aibă de suferit, indiferent că se află în grădină sau în solar. Când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius, plantele din sere și solarii au mai mult de suferit, din cauză că în aceste spații, temperatura resimțită este chiar mai mare. Cu ce să stropești roșiile pe vreme caniculară, pentru a le proteja.

Trucuri pentru a proteja recolta de caniculă

Vremea caniculară face ca plantele să se ofilească mai repede și să aibă de suferit, mai ales dacă este însoțită și de secetă. Plantele care se află în câmp deschis sunt mai protejate decât cele care sunt în sere și solarii. În aceste spații se creează așa-numitul efect de seră, care face ca temperaturile resimțite să fie chiar și cu 10 grade mai mari.

Citește și: Trucul secret pentru roșii mari și gustoase. Cu ce trebuie să le stropești în iulie, recolta va fi uriașă

Pentru a proteja recolta, grădinarii pot apela la diverse soluții pentru solar. Un strat dublu de folie sau de policarbonat ajută la minimizarea efectului de seră. De asemenea, un material termo-izolant protejează plantele de arsurile soarelui. O variantă simplă și la îndemână este să vopsești exteriorul solarului cu var alb, pentru ca soarele să nu mai pătrundă prin folia transparentă.

Irigarea plantelor este importantă, dar trebuie făcută în momentul potrivit. Pe timp de caniculă, plantele se vor uda dimineața devreme și seara, după apusul soarelui. Dacă vei uda plantele pe timpul zilei, atunci când afară este cald, acestea se vor opări și se vor ofili în cele din urmă.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă roșiile devin negre. Remediul excelent pentru putrezirea vârfurilor la roșii

se stropesc roșiile prima dată
Roșiile trebuie să fie udate dimineața și seara

Cu ce să stropești roșiile pe vreme caniculară

Un amestec folosit frecvent pentru a proteja recolta de roșii atât de caniculă, cât și de boli constă în zer și apă. Se dizolvă 1 litru de zer în 5 litri de apă și se adaugă și iod. Pentru un efect complet, se mai pune în amestec și o lingură de praf de cretă, precum și extract de turmeric.

Se amestecă bine toate și se strecoară soluția, care va fi pusă într-un recipient cu pulverizator. Se aplică amestecul pe frunzele roșiilor, dar poate fi pulverizat și pe alte plante din grădină sau solar. Soluția va crea un strat albicios, care va proteja planta de eventualele arsuri solare.

Citește și: Trucul extraordinar pentru o recoltă bogată de roșii. Ce trebuie să pui de fapt la rădăcina lor, secretul pe care trebuie să-l știi

Spre deosebire de soluțiile chimice din comerț, acest amestec este natural și nu afectează în niciun fel recolta de legume. Mai mult, poate fi aplicat de câte ori este nevoie, atât în solar, cât și în grădină.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.2 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *