Cu ce să stropești vița-de-vie după înflorire. Va face mulți struguri, vei avea o recoltă bogată la toamnă

Ce soluții să aplici pentru o recoltă îmbelșugată

Scris de: Daoud Andra

24 Apr. 2023

Cu ce să stropești vița-de-vie după înflorire. Va face mulți struguri, vei avea o recoltă bogată la toamnă

Primăvara este anotimpul în care se plantează răsadurile și se îngrijesc pomii, vița-de-vie și tot ce este în grădină, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă. Dacă vrei să ai struguri din belșug, trebuie să știi cu ce să stropești vița-de-vie după înflorire, astfel încât să nu fie afectată de mană și alte infecții fungice și să ai o producție bună.

Soluția cu care trebuie să stropești vița-de-vie după înflorire, pentru o recoltă bogată

Momentul înfloririi viței-de-vie, care are loc primăvara, este perioada ideală pentru a aplica anumite soluții, care protejează via de afecțiuni precum mana și făinarea. Mai mult, aceste tratamente ajută ca producția să fie una bună, iar strugurii să fie sănătoși.

Citește și: Cum arată casa de la țară a Andreei Marin. Imaginile cu grădina vedetei i-au cucerit pe fani: “Superb loc”

De primăvara și până la recoltare, via poate fi stropită de 6-7 ori. Cele mai importante sunt tratamentele cu soluții fungicide, care protejează vița-de-vie împotriva manei și a făinării. În momentul în care via începe perioada de vegetație, apare pericolul ca frigul să strice recolta. Temperaturile scăzute care se pot înregistra uneori primăvara pot afecta mugurii apăruți.

Prima stropire a viței-de-vie se face după tăierea ramurilor uscate. Acum se poate aplica o soluție de fungicid cupric, precum și un insecticid. Cu cât aceste fungicide sunt aplicate mai devreme, cu atât vor fi mai eficiente, spun specialiștii.

Citește și: Trucul simplu prin care scapi de buruienile din grădină. Ce trebuie neapărat să faci primăvara. Efectele sunt uimitoare

Cu ce să stropești vița-de-vie după înflorire 1
Vița-de-vie trebuie stropită după înflorire

Cu ce să stropești când lăstarii sunt mai mari

Ulterior, via poate fi stropită cu soluții speciale care o protejează de mană, antracnoză și necroză bacteriană. Aceste produse se găsesc în magazinele specializate pentru protecția plantelor. Cantitatea necesară este de 1,4-4 kg la un hectar de vie. Există și soluții pentru a combate putregaiul negru, o altă afecțiune frecvent întâlnită la vița-de-vie. În acest caz, veți folosi 1-1,5 kg de soluție la hectar.

Citește și: De ce să presari bicarbonat de sodiu în grădina casei, de fapt. Trucul e genial, trebuie să-l știi

Tot în perioada de înflorire se poate aplica o soluție care erbicidează, folosind un erbicid selectiv, eficient împotriva buruienilor perene. Doza corectă este de până la un litru la hectar. După înflorire, se aplică tratamente pentru a combate putregaiul cenușiu, excorioza și antracnoza.

Pe piață există fungicide destinate unei singure afecțiuni a viței-de-vie sau care acoperă o gamă mai largă de boli ce pot afecta recolta. Următoarea stropire, după înflorire, ar trebui să fie făcută atunci când încep să se formeze strugurii. Un alt moment-cheie pentru a stropi via este atunci când strugurii sunt cât bobul de mazăre.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
4.9 52 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *