De-a lungul mileniilor, vița de vie a fost un simbol al bogăției culturale și agricole a României, contribuind semnificativ la identitatea țării și economia sa. Istoria viței de vie în aceste meleaguri este bogată și fascinantă, înfățișând evoluții îndelungate și tradiții prețuite. O privire asupra trecutului ne dezvăluie că vița de vie a fost cultivată aici cu mult înainte de a fi consacrată în alte regiuni ale Europei.
În antichitate, dacii erau meșteșugari pricepuți în cultivarea viței de vie și producerea vinului. Istoria acestui neam mândru se intersecta cu legendele despre Dionysos, zeul vinului, iar astfel, vinul și vița de vie deveneau elemente de importanță mitologică. Cultura vitivinicolă a supraviețuit timpurilor, iar în perioada medievală, mănăstirile și boierii își extindeau podgoriile, promovând astfel dezvoltarea viței de vie și a producției de vin.
Luna august joacă un rol crucial în dezvoltarea strugurilor și, implicit, în obținerea unei recolte bogate. În această perioadă sunt câteva lucrări pe care orice grădinar trebuie să le facă, atât pentru soiurile de viță de vie pentru struguri de masă, cât și pentru cel de vin. Iată câteva sfaturi viticole prețioase pentru a asigura o producție bogată de struguri:
Copăcitul viței de vie
Se realizează de două ori pe an, în lunile iunie și august. Acest proces constă în eliminarea rădăcinilor care se dezvoltă pe partea inferioară a altoiului, cât și pe partea superioară a portaltoiului.
Tratamentul viței de vie împotriva dăunătorilor la începutul lunii august ( intrarea în pârg)
În faza de compactare a strugurilor, spre sfârșit de iulie – început de august, stropirea viței de vie se face în principal împotriva făinării și a putregaiului cenușiu. Această stropire este importantă pentru că este ultima dată când substanțele mai pot intra în interiorul ciorchinilor și să cuprindă boabele de struguri în întregime.
Media tratamentelor fungicide la vița de vie este de 6-7 pe sezon. Specialiștii în domeniu recomandă aplicarea acestora preventiv, pentru prevenirea și diminuarea pe cât posibil a efectelor și a pagubelor produse de boli. Unele tratamente pot fi aplicate și în funcție de condițiile de climă.
Este important să menționăm că procesul de combatere a dăunătorilor trebuie efectuată cu responsabilitate și conform recomandărilor specialiștilor în viticultură. Se recomandă, de asemenea, integrarea metodelor de control chimice și biologice pentru a menține un echilibru ecologic sănătos în plantație.
Vezi și Ce să nu plantezi lângă vița-de-vie. Se vor strica toți struguri. Toata recolta va fi distrusă